Vágólapra másolva!
James Allison, a Scuderia technikai igazgatója szerint a finn versenyző otthonosabban érzi majd magát az új autóban. Nem számít könnyű boldogulásra a 2015-ös szezon során.

Nagy várakozás előzi meg az új Ferrari bemutatkozását, hiszen a legendás olasz csapat tavaly messze elmaradt az elvárásoktól. Különösen a négy év után Maranellóba visszatért Kimi Räikkönen teljesítménye okozott csalódást: a finn pilóta az egész szezon során küszködött az autó beállításával, és rendre alulmaradt a végül távozó Fernando Alonsóval szemben. A Ferrari technikai igazgatója, James Allison szerint az új autó jobban illeszkedhet a 2007-es világbajnok igényeihez.

„Ezt csak akkor fogjuk biztosan tudni, ha már a pályára léptünk, de remélem, hogy az SF15-T sokkal kényelmesebb lesz számára, mivel a kanyarok középénél jobban fog tapadni az eleje, a féktávokon pedig stabilabb lesz a hátulja” – árulta el a brit szakember, az egyetlen topmenedzser a Ferrarinál, aki a tavalyi kudarc után megtartotta az állását.

Jobbra fordul Räikkönen szerencséje? Forrás: AFP

Allison a 2014-es autó tervezésénél még csak közreműködő volt, de az idei modell már az ő vezetésével készült - ahogy annak idején a 2012-es és 2013-as Lotusok is, amelyekkel Räikkönen futamgyőzelmeket aratott, és rendszeresen az élmezőnyben szerepelt. A brit szerint az új Ferrari elsősorban a kanyarok bejáratánál lehet hatékonyabb.

„A hátsó kialakítás a legfontosabb” – utalt az átalakított hajtáslánc és a módosított hátsó futómű együttesére. „Ez lehetővé teszi, hogy az autó pontosabb visszajelzést adjon, amikor összetett terhelés éri, és ebből adódóan a kanyarban is magabiztosabbá teheti a versenyzőt.”

Nem lesz sétagalopp

A Ferrari novemberben felállt új menedzsmentje azt várja az új autótól, hogy visszataláljanak vele a sikerek útjára, és ismét futamgyőzelmeket arasson. Allison szerint ez nem lesz egyszerű, de így van rendjén.

„Soha, senki nem mondta, hogy a Forma-1-nek könnyűnek kell lennie” – mondta. „Elég komoly kihívás lesz versenyeket nyerni 2015-ben, de az egész autóval nagy lépéseket tettünk előre, és reméljük, hogy ez a szerencsénk számottevő változására is lefordítható lesz.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!