Vágólapra másolva!
A német bizakodva várja első idényét a Ferrarinál, de egyelőre nem a bajnoki címet, hanem a folyamatos fejlődést tűzte ki célul. Räikkönenhez hasonlóan biztos benne, hogy jól fognak együttműködni.

Sebastian Vettel pályafutása első ferraris idényére készül 2015-ben, és az új autó pénteki bemutatásán elmondta, már alig várja, hogy kipróbálja az SF15-T-t a jerezi teszten. Szerinte a Ferrari új modellje „gyönyörű" lett, de a tempójáról nem sokat tud elmondani, hiszen nincs viszonyítási alapja a többi autóhoz képest.

Vettel az elmúlt hat évet a Red Bullnál töltötte, ezért számos újdonsághoz kell hozzászoknia az új szezonban. „Érzékelem a változásokat, például a kormányon lévő gombok elrendezésében, vagy a csapat működésében" – nyilatkozta. „Mintha más nyelven beszélnének ugyanazokról a dolgokról, hasonló tevékenységekre más szavakat használnak. Sokat kell tanulnom, de szerintem a tesztek alatt lesz időm arra, hogy felvegyem a ritmust."

A négyszeres világbajnok nem titkolja, régi vágya volt, hogy a Ferrarinál versenyezzen, szerinte már az is „varázslatos" volt, amikor a tesztpályán kipróbálhatta a csapat 2012-es autóját. Az istálló gazdag történelme ellenére azonban tisztában van vele, hogy egy mély gödörből kell kimászniuk, hiszen 2014-ben csupán kétszer állhattak dobogóra, és egy versenyt sem nyertek.

Räikkönen és Vettel bizakodva várja az új idényt Forrás: Ferrari

„Sok változás történt a csapatban: számos új ember érkezett hozzánk, sokan pozíciót váltottak. Mindig időbe telik, hogy alkalmazkodjunk a változásokhoz, és tényleg előrelépjünk" – vélekedett. „Bízom benne, hogy jó irányba haladunk, de hiba lenne, ha egyből sokat várnának tőlünk. Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a 2014-es idényben egyetlen csapat uralta a mezőnyt, ezért nehéz lenne rögtön a mezőny elejére ugranunk."

Vettel elmondta, most az a legfontosabb célja, hogy összecsiszolódjon a csapattal, és a szezon során egyre közelebb kerüljenek az élmezőnyhöz. Úgy gondolja, csapattársával, Kimi Räikkönennel képes lesz harmonikusan együttműködni.

„Semmilyen problémára nem számítok. Persze nagyon nehéz lesz legyőznöm őt a pályán, hiszen egy gyors, tehetséges versenyzőről van szó" – mondta. „A pályán kívül viszont jól kijövünk egymással – vele nem lehet sokat beszélgetni, de nagyon egyenes ember, amit tisztelek benne, mert a Forma-1-ben ez nem túl gyakori."

Räikkönen sokat tanult a tavalyi évből

Räikkönen nehéz idényen van túl: 2014-ben sokat küszködött az autójával, és nem tudta tartani a tempót Fernando Alonsóval. Bízik benne, hogy idén jobb teljesítménnyel járulhat hozzá a csapat javulásához. „Sokat tanultam a tavalyi szezonból. Néha előfordul, hogy rosszul sikerül egy idényünk, és akkor minden nehéznek tűnik. De sokmindent sikerült megértenem, és idén remélhetőleg javíthatunk a helyzetünkön, lépésről lépésre jobb csapattá válhatunk."

Räikkönen szerint még korai arról beszélni, hol fog állni a Ferrari az erősorrendben, ezért konkrét célokat sem szeretne kitűzni az idényre. „Meglátjuk, hogy alakul az első teszt, onnantól pedig lépésenként haladunk majd előre. Az a lényeg, hogy nagyon keményen dolgozzunk, és akkor az eredmények is jönni fognak" – jelentette ki a finn, aki szintén várja a közös munkát Vettellel.

„Érdekes lesz vele dolgozni. Jól megértjük egymást, és az a célunk, hogy közösen előrelendítsük a csapatot" – nyilatkozta. „Nyilvánvalóan egymás ellen is megpróbálunk majd küzdeni, de jó értelemben – egymást is hajtani fogjuk, hogy jobb teljesítményt érhessünk el."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!