Vágólapra másolva!
Ezek az európai nézők kedvéért eddig késő délután kezdődtek, féltek a sötétedéstől.

A Formula One Management (FOM) 2015-ben előrehozta öt nagydíj rajtját a tavalyihoz képest. A lépést azt indokolta, hogy ezek a versenyek a Forma-1 közönségének több mint hatvan százalékát kitevő európai tévénézők kedvéért a szokásosnál később, helyi idő szerint késő délután kezdődtek, s mivel a szabályzat a megszakításokkal együtt négy órában határozza meg a futamok maximális hosszát, fennállt a veszélye, hogy még a leintés előtt besötétedik.

Ez a probléma Jules Bianchi múlt októberi, Szuzukában elszenvedett súlyos balesete révén került az előtérbe, abban ugyanis a pilóták egy része szerint szerepet játszhattak a szürkület miatti kedvezőtlen látási viszonyok is. Ezért az FIA által lefolytatott vizsgálat jegyzőkönyve is indítványozta, hogy a nagydíjak ne kezdődhessenek túl későn.

Így az idénynyitó Ausztrál Nagydíj az idén helyi idő szerint délután 4-kor, a Malajziai délután 3-kor, a Kínai, a Japán és az Orosz Nagydíj pedig délután 2-kor rajtol majd. Azt egyelőre nem közölték, hogy az új időzítés a többi programpontra, a szabadedzésekre és az időmérőre is ki fog-e hatni.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!