Vágólapra másolva!
Piero Ferrarinak tetszik, ahogy az elnök Sergio Marchionne rögtön munkához látott a kinevezése után. Szerinte Vettel érkezése is jót tesz a csapatnak.

Az utóbbi években gyengélkedő Ferrarinál jelentős átszervezések zajlanak: az idei évben elküldték a csapatfőnök Stefano Domenicalit és utódját, Marco Mattiaccit, leváltották az elnök Luca di Montezemolót, valamint számos neves mérnöktől is megváltak. Bár egyesek szerint a Ferrari teljesítménye egyre rosszabb lehet, ha az összes kulcsemberüket lecserélik, Piero Ferrari szerint a változások jót tesznek az istállónak. Az alapító Enzo Ferrari fia úgy véli, Marchionne a megfelelő ember arra, hogy kivezesse a csapatot a hullámvölgyből.

„Láttam, milyen tisztán és őszintén beszél, kifogások nélkül" – mondta Marchionnéról Ferrari a La Gazzetta dello Sportnak nyilatkozva. „Izgatottan figyelem, hogyan megy végbe a generációváltás. Minden vállalat fejlődik, de a Forma-1 arra is rákényszeríti a csapatokat, hogy néha megújuljanak."

Ferrari szerint a korábbi példák is azt mutatják, hogy néha radikális változásokra van szükség a javulás érdekében. „Ne felejtsék el, hogy az 1961-es idény végén az apám kirúgta a hét legfontosabb pozícióban dolgozó emberét, és mindent elölről kezdett. A fiatal Mauro Forghieri kezébe került az irányítás" – utalt a Ferrari egyik legeredményesebb tervezőjére.

Piero Ferrari szerint szükség volt az átszervezésekre Forrás: AFP/Alexander Nemenov

Ferrari szerint az édesapja „egy pillanat alatt megértette volna", miért szervezi át az új elnök az istállót. „Marchionne olyan ember, aki utálja a késlekedést. Keményen dolgozik, és azonnal felismeri, majd meg is oldja a problémákat. Nagyon sok értékes tulajdonosága van" – mondta.

Nem lesz gond a versenyzőkkel

A Ferrarit az idény végén Fernando Alonso is elhagyta, aki az elmúlt öt évben a csapat egyik húzóemberének számított. Piero Ferrari szerint azonban ez sem okoz majd problémát, hiszen a helyére az a Sebastian Vettel érkezett, aki „vissza tudja vezetni az istállót a helyes útra."

„Értékelem, hogy nincs menedzsere, és két lábbal áll a földön, mindenféle sztárallűr nélkül. Ráadásul nagyon gyors – véletlenül nem lehet négy világbajnokságot nyerni" – mondta a németről. Szerinte Kimi Räikkönen is magára talál, amint olyan autót vezethet, amely illik a stílusához. „Nem hiszem, hogy elvesztette volna a tehetségét" – jelentette ki.

Ferrari hozzátette, „óvatos optimizmussal" várja a 2015-ös idényt, de figyelmeztetett, hogy „a Forma-1-ben nincsenek csodák."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!