Vágólapra másolva!
Sergio Marchionne szerint a Ferrari túl sok hibát vétett az utóbbi időben, de elődje, az elnöki posztról ősszel távozó Luca di Montezemolo megalapozatlannak tartja az eltúlzott kritikákat.

Nem épp békésen vált el egymástól a Ferrari vezérkara és Luca di Montezemolo: az elnöki posztot 1991-től az idei év őszéig betöltő olasz kicsit keserű szájízzel távozott, mert elmondása szerint nem kapta meg a kellő tiszteletet azért munkáért, amit az utóbbi évtizedekben a vállalatért tett.

Utódja Sergio Marchionne lett, aki már a kinevezésekor hangsúlyozta, hogy hosszú távon nem tűri a kudarcokat, és azóta is több alkalommal odaszúrt Montezemolónak az előző évek gyengébb F1-es teljesítményéért, legutóbb pont néhány napja.

Montezemolo az ANSA hírügynökségnek nyilatkozva reagált a bírálatokra. "Nem akartam olajt önteni a tűzre a Ferrari iránti szeretetem miatt, valamint a vállalatnál dolgozó, a piacokon és a versenypályákon sikereket elérő alkalmazottak iránti tiszteletből" - mondta arról, hogy eddig miért hallgatott. "Az utóbbi hetekben azonban többször indokolatlan, gyakran alaptalan vádakat hallottam. Nem akarok felülni a provokációnak."

"Hiszem, hogy karácsonykor lenyugodnak a kedélyek, és utána mindent tisztábban lehet megítélni."

Luca di Montezemolo őszig volt a Ferrari elnöke Forrás: AFP

Szerinte az irányítása alatt begyűjtött vb-címek sora és a Ferrari üzleti eredményei minősítik a munkáját. "A sportban nagyobb sikereket értünk el, mint más csapatok, és a márka komoly tekintélyt vívott ki magának a világon. Az idei pénzügyi eredményünk a legjobb a vállalat történetében. Mindez önmagáért beszél" - mondta.

Mindazonáltal nem egyedül rá zúdulnak a kritikák, hiszen a Ferrari új elnöke megkezdte a személyzet átalakítását, és több vezető beosztású szakembert is elküldött az istállótól.

Marchionne nem látná szívesen elődjét az F1 élén

Montezemolót állítólag a Forma-1 tulajdonosa, a CVC Capital Partners kiszemelte az F1 igazgatótanácsának élére, de ezt a Ferrari - az egyetlen csapat, amelynek joga van rá - nemrég megvétózta.

Sergio Marchionne (balra) és Luca di Montezemolo Forrás: AFP/-

Sergio Marchionne a Gazzetta dello Sportnak adott interjújában nem erősítette meg a sajtóértesüléseket, de elismerte, hogy ha kérték volna a véleményét az ügyben, "jóízlésből" nemet mondott volna Montezemolo kinevezésére. "A többi csapat iránti tiszteletünk miatt nem hagyhatjuk, hogy a korábbi elnökünk ilyen pozícióba kerüljön" - érvelt.

Hozzátette, hogy ugyanilyen indokkal az FIA elnöki tisztségére 2009-ben és 2013-ban is sikeresen pályázó Jean Todtot, a Ferrari korábbi csapatfőnökét sem támogatta volna jelöltként.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!