Vágólapra másolva!
Meglepetést és bizonyos körökben felháborodást váltott ki, hogy Lewis Hamilton nyerte a rangos BBC „Év sportolója” elismerést a múlt vasárnapi díjátadón.

Rangos kitüntetést, a BBC „Év sportolója" díját vehette át Lewis Hamilton vasárnap, de öröme nem lehet felhőtlen, mert a díjjal járó elismerés mellett kemény kritikákat is kap a brit sajtóban, illetve a közösségi médiában, elsősorban a szintén esélyesnek tartott golfozó, Rory McIlroy holdudvarából.

Az 1989-ben született, tehát Hamiltonnál 4 évvel fiatalabb McIlroy jelenleg a golf világranglista vezetője, sokak szerint a tíz jelölt közül az egyedüli volt, aki igazán rendkívüli eredményt ért el 2014-ben. McIlroy az első brit sportoló, aki 21 nap alatt két kiemelt versenyen is győzni tudott, valamint az első európai, aki a négy nagy tornából már hármat megnyert.

Emellett ő a legfiatalabb golfozó, aki már négy komoly címet is megszerzett rövid pályafutása során. Hamilton úgy vélte, hogy „mindenki rengeteget elért a saját jogán", de nem is titkolta, hogy váratlanul érte az „Év sportolója" díj kiérdemlése. „Eltekintve a 21. születésnapomtól, amikor édesapám meglepetés bulitszervezett, nem hiszem, hogy valaha is ennyire meglepődtem volna" – idézte őt a Telegraph.

A golfozóknak nem tetszik, hogy Hamilton fölényesen nyerte a közönségszavazást Forrás: AFP

A golfsport képviselői viszont nehezen fogadták McIlroy vereségét. Paul Mcinley, a fiatal versenyző „nagyon csalódott" edzője szerint „Lewis Hamiltonnak is jó éve volt, de nehéz lenne bármely golfozónak jobban teljesíteni annál, mint amit Rory mutatott az idén" – jelentette ki, majd hozzátette: „Nem értem, miért nem nyert. Nem tudom, mi állt az útjába, de nem akarom Lewis Hamilton érdemeit kisebbíteni."

McIlroy csapattársa, Ian Poulter „nevetségesnek" nevezte az eredményt, amely szerinte komolytalanná tette a díjat, de ennek ellenére gratulált Hamiltonnak, viszont kiemelte, hogy véleménye szerint honfitársának csak egy ellenfelet (Nico Rosberget, a csapattársát) kellett legyőznie. A sport veteránja, Lee Westwood provokatívan azt tweetelte, hogy „az év technológiai díja az ezüst és piros dodzsemeknek jár", illetve arra bíztatta McIlroyt, hogy jövőre mind a négy tornát nyerje meg.

Visszaszerezte a közönség szimpátiáját

A Mercedes kétszeres világbajnoka ellen és mellett egyaránt felszólaltak a közösségi médiában. Sokan egyetértettek McIlroy támogatóinak álláspontjával, de erősek azok a vélemények is, amelyek szerint Hamilton veszélyesebb közegben teljesített jól, és sokan a golf, mint sport mivoltát is megkérdőjelezték.

Hamilton győzelme annak tekintetében meggyőző, hogy a díjat a közönség szavazatai alapján ítélik oda, és bár második világbajnoki címe után érezhetően nagy népszerűségnek örvend hazájában, az elmúlt évek során komoly kritikákat is kapott a helyi sajtótól. Egy időben nehezményezték, hogy fizetését adóelkerülés céljából Svájcba és Monte Carlóba menekíti, hogy házasságon kívüli kapcsolatban él a popsztár Nicole Scherzingerrel, és bírálták rapperekhez hasonló életmódja miatt bírálták.

„A TV-t nézve nem mindig könnyű megítélni valakivel kapcsolatban, ki is ő valójában" – nyilatkozta Hamilton. „A dolgok néha egészen addig nem változnak, amíg személyesen nem találkozunk, és ezzel talán más is így van. Nem tudtam, hogy ilyen népszerűségnek örvendek, csak azt, hogy az emberek tisztában vannak azzal, hogy büszkén emelem a magasba a zászlót. Nem tudom, mennyien szavaztak, de le vagyok nyűgözve."

Hamilton egyébként több tízezerrel kapott több szavazatot, mint McIlroy.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!