Vágólapra másolva!
Christian Horner szerint a Red Bull háttérbe vonuló főtervezője továbbra is „nagy szenvedéllyel” vesz részt a csapat munkájában, és a 2015-ös autó tervezésében is segít. Úgy véli, a csapat egyre erősebb lesz.

A Red Bull idén júniusban jelentette be, hogy főtervezője, Adrian Newey a jövőben nem vesz részt napi szinten a Forma-1-es istálló munkájában, helyette a vállalat egyéb projektjein fog dolgozni. Nemrég az is kiderült, hogy a Red Bull Advanced Technology élén többek között az olimpiai bajnok vitorlázó, Ben Ainslie hajóját segít majd felkészíteni a jövő évi America's Cup versenyre.

Newey korábban azt mondta, azért vonul háttérbe a Forma-1-es csapatnál, mert a jelenlegi szabályok túlságosan megkötik a mérnökök kezét, ezért az autók tervezése már nem jelent számára akkora kihívást. A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner azonban azt állítja, Newey új szerepköre nem jelenti azt, hogy a mérnök kiszeretett volna az F1-ből. Az istálló munkájában továbbra is lelkesen részt vesz, és a jövő évi autó tervezésében is szerepet vállalt.

„Az idei egy átmeneti év volt Adrian számára – kicsit hátralépett, de továbbra is jelentős szerepet vállal a 2015-ös autónk felkészítésében" – mondta. Hozzátette, Newey a jövőben a Red Bull egyéb projektjeiben fog kulcsszerepet vállalni, de „még mindig erősen fűti a Forma-1 iránti szenvedély. Élvezi, hogy a körünkben dolgozhat, és együttműködhet a mérnökeinkkel."

Horner szerint Newey továbbra is szenvedélyesen szereti az F1-et Forrás: AFP

Egyre erősebbek lesznek

Horner szerint Newey munkája még mindig „pozitív hatással van" az istállóra, ezért nem is tart attól, hogy a főtervező háttérbe vonulása miatt gyengülne a Red Bull teljesítménye. Bár idén négyéves uralom után elveszítették a világbajnoki címet, Horner úgy érzi, a Jaguart 2005-ben felvásárló csapat továbbra is folyamatosan fejlődik.

„Egyre erősebb lesz a csapatunk, és ez az idei szezonra is igaz volt. Az elmúlt hat év egyik legnagyobb teljesítményének tartom, ahogy idén visszaküzdöttük magunkat a világbajnoki küzdelembe" – jelentette ki. „Még mindig nagyon fiatal a csapatunk, 10 éves sincs. Elképesztő, hogy mennyi mindent elértünk ilyen rövid idő alatt."

Noha a Red Bull idén a Newey jobbkezének tartott Peter Prodromou-t is elvesztette, és a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel is átszerződött a Ferrarihoz, Horner szerint ezek a változások sem fognak ártani a csapatnak. „Az összes kulcsemberünk velünk maradt. Persze a versenyzői felállásunkban történt változás a leglátványosabb, de minden más maradt a régiben" – mondta.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!