Vágólapra másolva!
Nem érte váratlanul az idei nehéz szezon a finnt, aki jövőre minden téren javulást vár a Ferraritól. A 2007-es világbajnok elismeri, hogy a küszködés nem tett jót sem neki, sem a csapatának. 

Felejthető idényt zárt 2014-ben Kimi Räikkönen, aki öt év után az idén tért vissza a Ferrarihoz, és csapattársától, Fernando Alonsótól komoly vereséget szenvedve csupán a bajnoki pontverseny 12. helyét szerezte meg. Őt azonban saját bevallása szerint nem lepték meg a viszontagságok.

„Nyilvánvaló, hogy az új csapattal számítottam nehézségekre. Amennyiben az autó nem passzol az emberhez – és voltam már ilyen helyzetben a Ferrarival –, nem könnyű változtatni a dolgokon, ha bizonyos részletek nem stimmelnek" – nyilatkozta a 2007-es világbajnok, aki 2008-ban és 2009-ben szintén küszködött a Scuderiánál.

Räikkönennek gyenge éve volt, de ennek nem tulajdonít nagy jelentőséget Forrás: AFP

Räikkönen az idén szinte végig alulkormányzottságra panaszkodott a kanyarok bejáratánál, ezért elmondása szerint minden alkalommal "találgatnia" kellett, ami nem csupán a kanyarsebességét, hanem az utána következő egyenesben elért tempóját is hátrányosan befolyásolta. A probléma minden típusú kanyarban jelentkezett, ezért Räikkönen szinte sehol sem tudta kompenzálni a lemaradását.

Úgysem küzdött a vb-címért

A technikai nehézségeket ráadásul a Ferrari elhúzódó, radikális átalakítása is mélyítette. A maranellói istálló 2014-ben új elnököt kapott, kétszer cserélt csapatfőnököt, számos korábbi alapemberét leváltotta, Alonsót az idén szintén szenvedő Sebastian Vettellel pótolta, és várhatóan Räikkönen mellé is új versenymérnököt neveznek ki.

„A következő évre van egy világos tervük, hogy mit kell fejlesztenünk ahhoz, hogy visszajuttassuk a Ferrarit oda, ahova tartozik" – mondta a finn az új menedzsment elképzeléseiről. „Úgy érzem, minden terület nagy-nagy javuláson megy majd keresztül. Kár azért, hogy ilyen évünk volt, mert ez nem volt jó sem nekem, sem a Ferrarinak, de ez benne van a játékban."

A 2007-ben megszerzett világbajnoki címe után Räikkönen teljesítménye visszaesett. Két évvel később menesztették a Ferraritól, majd a rali világbajnokságban és más sorozatokban próbált szerencsét, mielőtt 2012-ben visszatért az F1-be a Lotusszal. A csapat lehetőségeihez mérten jól szerepelt, de a Ferrarinál egyelőre nem jött ki számára a lépés. Ezt ugyanakkor nem tartja nagy problémának, mert nem újabb világbajnoki címről maradt le.

„Ez nem az első alkalom, hogy nehézségeim adódtak. Ilyenkor ki kell emelni a pozitívumokat, és biztosra kell menni, hogy a gondok ne ismétlődhessenek meg. Voltak már nehéz idényeim korábban is, de nem számít. Ez van. Amikor az ember nem a bajnoki címért harcol, úgysem igazán fontos az eredmény."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!