Vágólapra másolva!
Egy fáradt, de nem beteg emberhez hasonlította az FIA elnöke egykori csapatát.  Szerinte Olaszországban a megszokottnál is érzékenyebb a közönség, és a Scuderia történetének része a győzelem, de el kell fogadni, hogy ez nem sikerülhet mindig.

Történetének egyik mélypontjára süllyedt a Ferrari 2014-ben, ennek ellenére Jean Todt, az olaszok eddigi utolsó egyéni világbajnoki címeinek kovácsa szerint nincs ok pánikba esni. Az FIA jelenlegi elnöke egy hasonlóan sötét korszak idején vette át a Scuderia vezetését 1993-ban, majd Michael Schumacherrel és a legkiválóbb nemzetközi szakembergárdával megerősödve a csapat 2000 és 2004 között legyőzhetetlenné vált. 2007-ben, Kimi Räikkönennel is bajnokok tudtak lenni.

„A Ferrari nem beteg. Ez egy kicsit fel van dimenzionálva. Mindannyian ismerjük a Ferrari vonzerejét világszerte, Olaszországban pedig még hevesebb érzelmeket váltanak ki" – nyilatkozta a RAI-nak Todt, akit eleinte gyakran össztűz alá vett a helyi sajtó és a Tifosi is. „E lenyűgöző hangulatban a Ferrari néha gyorsabban meghoz döntéseket, mint a többi csapat. Azt lehet mondani, hogy olyanok most, mint egy kimerült ember, akinek orvoshoz kell mennie."

A 68 esztendős Todt elismerően nyilatkozott Maurizio Arrivabenéről, a Ferrari új csapatfőnökéről, és Sebastian Vettelről is, akit „az egyik legjobbnak" tart a mezőnyben. Saját tapasztalata szerint Maranellóban akkor lépnek helyesen, ha hirtelen intézkedések helyett inkább átgondolt építkezésbe kezdenek.

Jean Todt szerint a Ferrari sem nyerhet mindig Forrás: AFP/Evaristo Sa

„A helyzetet részletesen elemezni kell, és tervet kell készíteni a fejlődéshez, azonban forradalom nélkül. A győzelem a Ferrari történetének a része, de nem lehet mindig nyerni" – foglalta össze. „Emlékszem, hogy amikor mi elkezdtünk győzelmeket aratni, sokakat fárasztott, hogy állandóan mi nyerünk, mert már a verseny előtt tudták az eredményt. Az igazság az, hogy sem így, sem úgy nem lehet mindenki elégedett" – utalt a sikertelensége és a Ferrari előző évtizedét jellemző dominanciára.

Verstappen még túl fiatal

A francia szakember rali navigátorként kezdte pályafutását, majd a Peugeot Dakar és Le Mans csapatainak főnöke lett, mielőtt a Ferrarihoz szerződött, ahol a Scuderia történetének egyik aranykorát hozta el. Egy ideig az olasz sportautó-gyártó általános igazgatója is volt, de 2008-ban elhagyta Olaszországot, és később megválasztották az FIA elnökének, jelenleg második ciklusát tölti a poszton.

Elnöki minőségében Todt ritkán foglal állást az F1 aktuális ügyeivel kapcsolatban, de most elmondta, hogy egyetért a versenyzők számára kiadható szuperlicenszek megítélésének szigorításával, mert úgy véli, a mindössze 17 esztendősen bemutatkozó Max Verstappen túl korán érkezik meg a királykategóriába.

„A személyes véleményem, hogy túl fiatal" – jelentette ki. „Néhány nappal ezelőtt a Világtanács ülésén Katarban megváltoztattuk a szuperlicensz kiadásának feltételeit. 2016-tól a versenyző nem tudja majd megszerezni, amíg a közúton nem vezethet autót. Úgy gondolom, hogy ez egy logikus megoldás."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!