Vágólapra másolva!
Úgy érzi, pályafutása során az elmúlt években nyújtotta a legjobb teljesítményt, csak a világbajnoki cím hiányzott. Szerinte mindenkinek ki kellene próbálnia, milyen érzés a Ferrarinál versenyezni.

Hiába hagyta ott Fernando Alonso öt év után a Ferrarit, és szerződött át a McLarenhez, a spanyol nem tagadja, hogy nehéz szívvel búcsúzott el az olasz istállótól. A csapatnál töltött éveiről a távozása óta is csak pozitívan nyilatkozik, legutóbb azt mondta, hogy a legjobb éveit töltötte a Ferrarinál.

Amikor Alonsót arról kérdezték, hogy egy 10-es skálán hányasra értékelné a Ferrarinál töltött éveket, a spanyol 9-es osztályzattal illette a 2010 és 2014 közötti időszakot, amely 11 futamgyőzelmet, 4 pole pozíciót és három világbajnoki 2. helyet hozott számára. „Tudom, hogy a 9-es osztályzat túlzásnak tűnhet, de nagyon élveztem ezt az időszakot: versenyzőként és emberként is felnőttem" – mondta a kétszeres világbajnok. „Nagyszerű emberekkel dolgozhattam együtt, és a szívemet is beleadtam a versenyzésbe. A pályafutásom során itt vezettem a legmagasabb szinten."

Alonso elmondta, rendkívül büszke mindarra, amit a Ferrarival közösen elértek, és az idei évben világbajnok csapattársa, Kimi Räikkönen könnyed legyőzése még nagyobb elégedettséggel töltötte el. Noha az első ferraris éveiben Felipe Massánál is jobb teljesítményt nyújtott, arra számított, hogy a finn ellen nehezebb dolga lesz.

Alonso pozitívan értékeli az elmúlt öt évet Forrás: AFP

„Idén egy világbajnok pilóta foglalta el a garázs másik oldalát, ezért voltak kétségeim. Kíváncsian vártam, milyen teljesítményre leszek képes ellene, és mit tanulhatok, miben javulhatnék" – magyarázta. „Csak kétszer állhattam dobogóra, de az időmérőkön 16-3 arányban, a versenyeken pedig 17-2 arányban én voltam a jobb."

Alonso sajnálja, hogy a Ferrarival nem tudtak bajnoki címet nyerni, de szerinte így is pozitívan kell értékelni az elmúlt időszakot. „Soha nem gondoltam volna, hogy az öt év alatt ilyen gyönyörű teljesítményre leszünk képesek. Többször is a bajnoki címért harcolhattam, miközben mindent beleadtam, és soha nem adtam fel" – jelentette ki. „A világbajnoki címről lemaradtunk, de ez egy olyan korszak, amelyben először a Red Bull, majd a Mercedes uralta a Forma-1-et – senki sem tudott közel kerülni hozzájuk."

Hiába hagyta ott a szerződése lejárta előtt az istállót, Alonso továbbra is úgy véli, hogy az olaszoknál versenyezni olyan élmény, amely nem hasonlítható máshoz. „Szerintem minden versenyzőnek legalább egy évig a Ferrarinál kellene versenyeznie, mert ez egy nagyon különleges élmény" – nyilatkozta.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!