Vágólapra másolva!
Újabb országok érdeklődnek a sportág iránt, ezúttal Katar és Dánia iratkozott fel a versenyre várók listájára. A dánok Kevin Magnussenre építenének, Katarnak pedig rengeteg pénzt érne meg, ha ők adhatnának otthont egy harmadik közel-keleti futamnak.

Akár évi 50 millió angol fontot is megérne Katarnak, hogy 2017-től Forma-1-es futamot rendezhessen, írja az Independent. A közel-keleti ország ezzel a legmagasabb jogdíjat fizetheti a világbajnokság állomásai közül, hiszen a jelenlegi csúcstartó Abu-Dzabi évi 46,3 millióval járul hozzá az F1 bevételeihez. A nagydíjrendezéstől a katariak azt várják, hogy erősödni fog a jelenlétük a sport nemzetközi színterén már a korrupció vádjával beárnyékolt 2022-es labdarúgó világbajnokság előtt.

Katar már rendelkezik egy villanyfényes versenyek lebonyolítására is alkalmas pályával Losailban, ami rendszeresen vendégül látja a MotoGP és alkalomszerűen a GP2 mezőnyét is, de Bernie Ecclestone inkább egy utcai versenyben gondolkodik, amely eléggé elkülönülne a régió másik két országának futamaitól.

Ecclestone rendületlenül bővíti tovább az F1 versenynaptárát Forrás: AFP/Samuel Kubani

„Minden lehetőséget számításba veszünk. Katarral még nem állapodtunk meg, de készen állnak" – mondta Ecclestone, aki a lap szerint azt is elmondta, hogy nem tart soknak három közel-keleti versenyt. Az egyeztetésekről azonban nem árult el további részleteket.

Dánia is érdeklődik

Eközben a dán Herning Folkeblad napilap arról számolt be, hogy 2018-tól az északi ország is versenyrendezésre pályázik. Ennek érdekében már e hét folyamán találkoztak volna Bernie Ecclestone-nal, de az egyeztetést egyelőre januárig elhalasztották.

„Nem számít, ha egy kicsivel több idő telik el a megbeszélésig, mivel azon dolgozunk, hogy 2018-ra elhozzuk Dániába a Forma-1-et" – idézi a lap Helge Sandert, a dán tudományos, technológiai és fejlesztési minisztert.

Dánia az idén Kevin Magnussen révén képviseltette magát a Forma-1-ben, de a McLaren egyelőre nem újította meg a szerződését. Az északi ország nem rendelkezik jelentős hagyományokkal a motorsportok terén, Magnussent azonban tekintélyes szurkolótábor kísérte el a Hungaroringre, és az újság szerint a Sander-vezette projekt iránt több nagyobb vállalat, köztük a Saxo Bank és a Bestseller nevű divatmárka is érdeklődik.

A Forma-1 szezonja az idén 19 futamból állt, és a következő két év során Mexikó és Azerbajdzsán is bekerül a versenynaptárába, miközben India és Korea keresi a lehetőséget a visszatérésre. Tekintettel arra, hogy a csapatok nem látják fenntarthatónak az évi 20 nagydíjnál hosszabb szezont, új belépők valószínűleg csak a jelenlegi rendezők kárára érkezhetnének. A Hungaroring jelenlegi szerződése csak 2021-ben jár le.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!