Vágólapra másolva!
Hamilton jobban örül a második világbajnoki címének, mint hat évvel ezelőtt az elsőnek. Rosberg nagyon csalódott, de elismeri, hogy idén Hamilton volt a jobb, és nem az abu-dzabi problémára fogja a vereséget.

Lewis Hamilton a vártnál simábban nyerte meg pályafutása második világbajnoki címét az Abu-dzabi Nagydíjon, miután Nico Rosberg a verseny nagy részét egy műszaki problémákkal küszködő Mercedesszel teljesítette. A bajnoki cím sorsát azonban nem a technika döntötte el, hiszen Hamilton már a rajtnál a német elé került, és a versenyt végig az irányítása alatt tartva az idei 11. futamgyőzelmét aratta.

Hamilton a futam után elmondta, még soha nem érzett akkora boldogságot, mint az Abu-dzabi Nagydíjon aratott győzelme után. „Egyértelműen ez életem legjobb napja. A 2008-as bajnokság is különleges volt, de ez még azt is felülmúlja" – jelentette ki a dobogón. „Ezt elsősorban azoknak az embereknek köszönhető, akik körülvesznek. Még erősebbek az érzelmeim, mint az első bajnoki címem után, nem is találom a szavakat."

Hamilton elismerte, hogy az időmérője „nem volt tökéletes", de úgy érzi, a versenyen a legjobb teljesítményt hozta ki magából. „Jól rajtoltam, valószínűleg ez volt pályafutásom eddigi legjobb rajtja" – vélekedett. „A verseny előtt különböző forgatókönyvekkel készültem, megvolt a tervem arra az esetre is, ha én vezetnék az első kanyar után. Végül minden jól alakult, az autóm ma is fantasztikusan működött, ezért hatalmas köszönettel tartozom a csapatnak."

A pályafutása 33. győzelmét arató Hamilton elmondta, az idény mélypontja a Belga Nagydíj volt, amikor összeütközött Rosberggel, és fel kellett adnia a versenyt. Ennek ellenére csapattársa érdemeit is méltatta a verseny után. „Nico fantasztikusan küzdött az egész szezonban. 1997-ben ismertük meg egymást, és sokat gondoltunk arra, hogy milyen jó lenne egy csapatban küzdeni a bajnoki címért" – utalt a gokartos időszakra. „A futam után odajött hozzám, és gratulált. Magától tette ezt, senki nem kényszerítette rá – ez nagyon szép volt tőle."

Hamiltont boldogabbá tette ez a győzelem, mint a 2008-as Forrás: AFP

Rosberg szerint is Hamilton volt a jobb

Rosberg a futam után elmondta, „rendkívül csalódott" az elszalasztott lehetőség miatt. „Pályafutásom során először megvolt az esélyem rá, hogy világbajnokságot nyerjek, ezért nagyon különleges volt ez a verseny. Végül nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna" – mondta a német, akinek a 25. körben az ERS-e romlott el, a verseny végére pedig a fékjei sem működtek rendesen. „A bajnokság kimenetelét nem befolyásolták a műszaki gondjaim. Lewis megnyerte a versenyt, tehát nem csak a problémáim miatt lett világbajnok."

A német nem tagadta, hogy a brit megérdemelten lett világbajnok 2014-ben. „Egy kicsit jobb volt idén, ezért teljesen megérdemelte" – nyilatkozta. „Ebben az évben ő volt a legjobb versenyző a mezőnyben."

Rosberg úgy érzi, 2015-ben ismét fel tudja venni a harcot Hamilton ellen. „Reményt ad, hogy az elmúlt két évben én voltam jobb az időmérőkön. Ez egy olyan alap, amelyre építhetek a jövőben – egy körön már elég gyors vagyok, csak a versenyeken mutatott teljesítményemen kell javítanom" – vélekedett.

Vegyes érzelmek

A Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff elmondta, vegyes érzelmei vannak a verseny után, hiszen mindkét autójukkal szerettek volna a dobogón végezni. „Sajnálom Nicót. Kár, hogy nem tudtunk mindkét versenyzőnknek tökéletes autót adni" – nyilatkozta. „De a bajnoki cím sorsa nem ezen múlt, Nico esélyei már a rossz rajtjával csökkentek."

Wolff szerint idén Hamilton és Rosberg is rengeteg fejlődött versenyzőként és emberileg is, és biztos benne, hogy jövőre is nagyszerű csatát vívnak majd. Egyetért vele Niki Lauda is, aki Rosberghez hasonlóan elismerte, hogy a legjobb helyre került a bajnoki cím. „Lewis 11 versenyt nyert, ő volt az erősebb versenyző az idényben" – jelentette ki. „De ma Nico is tökéletes versenyt futott, nagyon csalódott vagyok a műszaki hibája miatt. Ki kell vizsgálnunk, mi lehetett a baj."

A Mercedes ma estére óriási ünneplést tervez, de Wolff figyelmeztette a csapatát, hogy sokáig nem pihenhetnek. „Már régóta a 2015-ös idényre gondolunk, és most gőzerővel el kell kezdenünk készülni a következő évre. Ha nem tesszük, a többiek utolérnek minket, és ezt nagyon nem szeretnénk" – mondta.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!