Vágólapra másolva!
Hiányozni fog neki a Ferrari, de bízik benne, hogy az új csapatával nem a pontszerző helyekért kell küzdenie. Räikkönen úgy érzi, Abu-Dzabiban egyszerűen lassú volt az autója.

Fernando Alonso öt közös idény után az utolsó versenyét teljesítette a Ferrarival Abu-Dzabiban, az eredményével azonban – a Red Bulltól búcsúzó Sebastian Vettelhez hasonlóan – nem lehet elégedett. A rajtpozíciójához képest csak egy helyet tudott javítani, és kilencedikként intették le csapattársa, Kimi Räikkönen előtt.

„Ezen a hétvégén ennyi volt az autónkban, ahogy ez már az időmérőn is látszott" – nyilatkozta a verseny után. „Jó lett volna egy dobogóval búcsúzni, de tudtuk, hogy ez nagyon nehéz lenne. Ez a verseny az egész idényünket jól tükrözi, nagyon kemény évünk volt."

Alonso nem tagadja, hogy már várja a következő idényt, amikor egy új csapat színeiben igyekszik jobb eredményeket elérni. Ez az istálló valószínűleg a McLaren lesz, s bár senki nem tudja, hogy az új Honda motor mennyire lesz ütőképes, Alonso optimistán várja a 2015-ös évet. „Egy olyan projekthez csatlakozom, amely nem csak egy évre szól – bízom benne, hogy a következő években ez a projekt képes lesz versenyre kelni a Mercedesszel" – jelentette ki.

Alonso már várja az új kihívást Forrás: AFP

Bár láthatóan megelégelte a Ferrari sikertelenségét, Alonso elismerte, hogy szomorúság is vegyült a napjába. „Érzelmes verseny volt" – mondta. „A legrosszabb pillanat az volt, amikor a rajtrácson beugrottam az autómba, beindítottam a motort, és 20 másodperccel az indulás előtt ránéztem a gumimelegítőkkel foglalkozó szerelőimre. Az első két keréknél álló srácok csillogó szemmel néztek rám, ez elég kemény pillanat volt. Nehéz volt egyes fokozatba rakni az autómat, és nekiindulni a felvezető körnek."

A kétszeres világbajnok elmondta, hiányozni fog neki a Ferrari, de azért döntött a váltás mellett, mert az új kihívásban nagyobb lehetőségeket lát. „Talán a jövőben nem az utolsó pontszerző helyekért kell küzdenem. Felipe (Massa) tavaly hasonló helyzetben volt, mint én. Elhagyta a Ferrarit, és most nézzék, mégis ő áll a dobogó második fokán" – mondta Alonso, aki a futam után emlékül Daniel Ricciardóval és Pastor Maldonadóval is sisakot cserélt.

Csak a tempóval volt baj

Kimi Räikkönen versenye hasonlóan alakult, mint Alonsóé, a spanyollal még a verseny elején helyet cserélve a 10. helyen végzett. A legtöbb idei futammal ellentétben most nem volt különösebb problémája az autójával, az F14 T tempóját egyszerűen nem találta elég jónak.

„Nagyon nehéz verseny volt, de már előre tudtuk, hogy ez a pálya nem kedvez majd nekünk" – magyarázta a finn, aki csak a 12. helyen zárta a világbajnokságot, és idén egyszer sem állhatott dobogóra. „A rajtom még jól sikerült, de az első bokszkiállásnál veszítettem néhány helyet, utána pedig nem tudtam előrébb lépni."

„Az autóm kezelhető volt, és igazából nem is volt problémám vele. A végsebességünk viszont nem volt elég jó ahhoz, hogy támadhassunk" – vélekedett. „Az egész idényben számtalan problémával küszködtünk, de nagy erőfeszítést tettünk azért, hogy megoldjuk ezeket, és biztosan tanultunk belőlük. Tudjuk, milyen irányba kell haladnunk, bízom a csapatban."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!