Vágólapra másolva!
Egy elektromos hiba miatt ki kellett hagynia a második abu-dzabi edzést, ezért egyáltalán nem tudott sötétben körözni. Räikkönen elégedetlen volt a balansszal, de látja a javulást.

Fernando Alonso úgy érzi, „az idény legnehezebb időmérője" vár rá Abu-Dzabiban, miután a második szabadedzésen egyetlen mért kört sem tudott megtenni egy elektromos hiba miatt. Az arab futamon ez azért különösen fájó, mert csak ezt a szabadedzést rendezik ugyanolyan körülmények között – naplementében -, mint az időmérőt és a versenyt. A második gyakorláson gyűjtött adatok így különösen fontosak lettek volna, ezért nem csoda, hogy Alonso csalódottan nyilatkozott a nap végén.

„Kár, hogy nem volt lehetőségem részt venni a második szabadedzésen, hiszen ez lett volna az egyetlen esélyem arra, hogy tapasztalatot gyűjtsek a hétvégén várható körülményekről" – mondta. „A második körömben az autóm váratlanul leállt, s hiába tettek meg mindent a sportbírók, hogy minél gyorsabban visszajuttassák a bokszutcába, a szerelőknek sajnos a vártnál tovább kellett dolgozniuk a hibán."

Alonso nem sokra megy a délelőtti adatokkal Forrás: AFP

Alonso szerint az első edzésen sikerült teljesítenie az előírt programot, és a várakozásoknak megfelelően viselkedett az autója, de ez nem lesz nagy segítség szombaton és vasárnap. „Sokkal magasabb volt a hőmérséklet, mint ami az időmérőn és a futamon vár majd ránk, ezért hiába gyűjtöttünk adatokat, ezek nem túl relevánsak" – kesergett. „Ugyanilyen okokból a holnapi harmadik edzés sem lesz túl hasznos. A Q1-ben tudok először olyan körülmények között pályára hajtani, amelyekre az időmérőn és a versenyen is számíthatok."

Kimi Räikkönen mindkét szabadedzést kihasználhatta, ennek ellenére nem volt túl elégedett az autójával. A második gyakorlást a 7. helyen zárta, 1,3 másodperces lemaradással Lewis Hamilton mögött. „Az első edzésen különösen sokat küszködtünk azzal, hogy megtaláljuk az ideális balanszot" – árulta el a finn, aki délelőtt 9 tizeddel lassabb volt Alonsónál. „Számos beállítást kipróbáltunk, de az autóm kicsit idegesen viselkedett, talán a magas hőmérsékletek miatt."

Räikkönen elmondta, a két edzés között változtattak az autóján, és a hűvösebb időben futott második gyakorláson jobbnak érezte az F14 T-t. „Jobb időt is futhattam volna, mert a legjobb köröm nem volt tökéletes, vétettem egy kisebb hibát" – magyarázta. „Összességében azt mondhatom, hogy biztató eredményekkel zártuk a mai munkát."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!