Vágólapra másolva!
Bottast nem aggasztja, hogy az első edzésen óriási karosszériaelemek szakadtak le az autójáról Abu-Dzabiban. Massa nem teljesen elégedett az autójával, de bízik a javulásban.

A Williams az Abu-Dzabi Nagydíj első szabadedzésén mindössze fél órát tudott a pályán tölteni, miután Valtteri Bottas autójáról menet közben leszakadt a jobb oldaldoboz karosszéria-borítása, és Felipe Massa autóján is meglazult ugyanez az elem. A csapat a délelőtt további részében már vissza sem küldte az autóit a pályára, délután azonban gond nélkül teljesítették a gyakorlást.

A Williams az első edzés után elmondta, egy eltérő konfigurációjú hűtőrendszert teszteltek az autóikban, és ez vezetett a karosszéria-borítás meglazulásához. A második edzésre azonban visszatértek a hagyományos elrendezéshez, ezért Bottas szerint a hétvége hátralévő részében semmilyen problémára nem kell számítaniuk.

„Tudtuk, hogy ha kicserélünk néhány elemet, minden rendben lesz" – mondta. „Kipróbáltunk valami mást, de nem működött. Az új elrendezés egyik lényeges része volt, hogy hogyan kapcsolódik az autó többi részéhez, és ez nyilvánvalóan nem működött ideálisan. Ráadásul az oldaldobozunk is más volt, ilyen gyors pályán korábban még nem vetettük be."

Bottas nem sajnálja, hogy a második edzésen vissza kellett térni a hagyományos megoldáshoz, hiszen az újítás nem sokat javított volna a Williams teljesítményén. A finn végül 1 másodperces lemaradással az 5. helyen zárta a második gyakorlást, és elégedett volna a nap második felével.

Délután már nem volt gond a Williams autóival Forrás: AFP

„Minden a terveink szerint alakult. Elvégeztük a szokásos teszteket: az elején rövid etapokat teljesítettünk, majd a hosszabb etapokra koncentráltunk. Egy átlagos pénteki nap volt" – nyilatkozta. „A második edzés elég jól sikerült, és amúgy is hozzászoktam már, hogy az első edzésen nem vezetek" – utalt arra, hogy idén többször is át kellett adnia az autóját a tesztpilóta Felipe Nasrnak.

Massa további javulást vár

Bottas elmondta, a szombati harmadik szabadedzésen még a balanszon kell dolgozniuk, hiszen néha az autó elejét, néha pedig a hátulját nem tudta rendesen irányítani. Massa is elismerte, hogy „nem volt tökéletes" napja, de bízik a javulásban. „Tudom, mely területeken kell javulnom, és azt is, hogy ezt hogyan tudom elérni. Nem aggódom" – mondta a brazil, aki a második edzésen fél másodperccel maradt el Bottastól, és a 10. helyen végzett.

„Az első edzésen látott problémák sem okoztak nagy gondot – szerencsére korán láttam, hogy baj van, ezért nálam nem szakadt le a karosszéria" – tette hozzá. „A délután jobban alakult, sikerült javulnunk, bár friss gumikon továbbra is küszködtem. A Mercedes még mindig gyorsabbnak tűnik, de megpróbáljuk csökkenteni a különbséget."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!