Vágólapra másolva!
Eldőlt, hogy a Formula Renault 3.5-ös szériájának idei 6. helyezettje lesz Kamui Kobajasi csapattársa az idényzárón. Stevens a Caterham versenyzőakadémiájában nevelkedett, egy rövid marussiás kitérő után tér vissza a csapathoz.

A csődbiztos irányítása alatt álló Caterham a legutóbbi két versenyt kihagyta, de az idényzáró Abu-dzabi Nagydíjon ismét ott lesznek a rajtrácson. Azt már korábban elárulták, hogy egyik állandó versenyzőjük, Kamui Kobajasi az utolsó futamon is rajthoz állhat majd, de Marcus Ericsson távozása után kérdéses volt, ki vezetheti a második autót. Az istálló csütörtökön hivatalosan is bejelentette, hogy a 23 éves brit pilótának, Will Stevensnek adnak lehetőséget.

Stevens az elmúlt években a Caterham versenyzői akadémiájának tagja volt, és többször is tesztelhette a csapat F1-es autóját. Noha a Japán Nagydíjon a Marussia autóját vezethette az első szabadedzésen, Abu-Dzabiban visszatér a Caterhamhez, hogy teljesítse élete első nagydíjhétvégéjét.

„Óriási izgalommal tölt el, hogy megkaptam a lehetőséget. Nagyon hálások vagyok mindenkinek, akinek szerepe volt a Caterham F1 Team döntésében" – lelkendezett a brit, aki az elmúlt három szezont a Formula Renault 3.5-ös szériájában töltötte. Idén két futamgyőzelmet szerzett, és a bajnokság 6. helyén végzett.

„Úgy érzem, készen állok a Forma-1-es debütálásra. Nagyon várom már, hogy versenykörülmények között is együtt dolgozhassak a csapattal, hiszen a teszteken és a leafieldi szimulátorunkban már sok munkát végeztem" – tette hozzá. „Remélem, a mostani verseny lehetővé teszi, hogy 2015-ben is együtt folytassuk."

Stevens Silverstone-ban már vezethette a Caterham autóját Forrás: AFP

A Caterham főmérnöke, Gianluca Pisanello elmondta, a csapat döntésében fontos szerepet játszott, hogy jól ismerik Stevens képességeit. „Rengeteget dolgozott a szimulátorunkban, körülbelül 10 ezer kilométert teljesített. Ezzel nemcsak az idei autónkat, hanem az Abu-Dzabiban dolgozó mérnöki gárdánkat is megismerte."

„Idén Silverstone-ban tesztelte a 2014-es autónkat, több mint 500 kilométert teljesített. Nagyon jól sikerült a teszt, a versenytempója remek volt" – mondta Pisanello. „Ő volt az egyik legfőbb jelöltünk erre a hétvégére."

Kobajasi hálás

Az istálló másik versenyzője, Kamui Kobajasi elmondta, „rendkívül hálás", amiért versenyezhet Abu-Dzabiban, hiszen nem gondolta volna, hogy idén még autóba ülhet. „Amikor megláttam, hogy közösségi finanszírozással próbálnak pénzt gyűjteni, tudtam, hogy nagy rossz helyzetben vagyunk. Bár úgy tudom, nem sikerült teljesen elérni a célunkat, nagyon hálás vagyok a rajongóknak és a szponzoroknak a támogatásért" – mondta.

„Nagyon büszke vagyok arra, hogy itt lehetek. Rendkívül nehéz helyzetben vagyunk, de küzdünk a túlélésért, még ha az utolsó helyen végzünk is" – jelentette ki a japán. „Lehet, hogy ez lesz az utolsó versenyünk, de az is lehet, hogy folytatni tudjuk."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!