Vágólapra másolva!
Még megvárta, hogyan muzsikál a Ferrari a turbómotorral, de szeptemberben végleg a távozás mellett döntött. Azt mondja, továbbra is az istálló szurkolója lesz.

A Ferrari csütörtök délelőtt bejelentette, hogy Fernando Alonso az idény végén elhagyja az istállót, a helyére pedig hároméves szerződéssel Sebastian Vettel érkezik. A hivatalos közlemény szerint Alonso és a Ferrari „közös megegyezéssel" hozták meg a döntést, de a spanyol többször utalt rá, hogy ő döntött a távozás mellett.

Alonso 2010-ben a világbajnoki cím reményében érkezett a Ferrarihoz, de öt szezon alatt egyszer sem tudott a pontverseny élén végezni. 2010-ben és 2012-ben az utolsó futamon bukta el a címet, tavaly viszont nem tudta felvenni a versenyt a Red Bull-lal és Sebastian Vettellel. Elmondta, már a 2013-as idény második felében elkezdett gondolkozni a jövőjén, majd a Ferrari egyre gyengébb formáját látva érett meg benne az elhatározás.

„Nem beszélhetünk egyetlen különleges pillanatról, ami felnyitotta volna a szememet"- nyilatkozta az Abu-dzabi Nagydíj csütörtöki sajtótájékoztatóján. „Már tavaly is voltak kétségeim a 2014-es idénnyel kapcsolatban."

Alonso régóta gondolkozott a váltáson Forrás: AFP

„Tudtam, hogy erre az idényre jelentős mértékben változnak a szabályok. Úgy gondoltam, az lesz a legjobb, ha megnézem, hogyan alakul a 2014-ben kezdődő új turbókorszak a Ferrari számára" – magyarázta a spanyol, aki idén egyetlen futamgyőzelmet sem tudott aratni, és a világbajnokságban csak az 5. helyen áll. „Nagyon szoros kapcsolatban álltam (Luca) di Montezemolóval. Minden héten beszéltünk, és többé-kevésbé megegyeztünk, hogy ha idén sem leszünk versenyképesek, akkor elkezdhetünk más lehetőségekről gondolkozni."

Nem élvezte a versenyzést

Alonso elmondta, a nyári szünet után döntötte el, hogy elhagyja az istállót, és ezt elmondta az akkori elnöknek, Montezemolónak is. Azt állítja, egyáltalán nem volt könnyű meghoznia ezt a döntést, de úgy érezte, új motivációra van szüksége a ferraris évek után. „Őszintén szólva már tavaly elkezdtem másokkal tárgyalni" – ismerte el. „De az idei évet még megvártuk, hiszen kezdődött a turbókorszak az új autóval. Idén nyáron, vagy szeptemberben éreztem úgy, hogy itt az ideje továbblépni, és meghoztam a döntést. Szükségem van arra, hogy szeressem is, amit csinálok, és ez szeptemberben nem volt így."

A spanyol szerint csak később fog kiderülni, hogy jó vagy rossz döntés volt elhagyni a Ferrarit, de bizakodva várja az „új fejezetet" a pályafutásában. „Többé nem leszek a Ferrari versenyzője – hétfőtől a Ferrari rajongója leszek" – jelentette ki. „Nagyon büszke vagyok rá, hogy az istállónál versenyezhettem, ahogy a bajnokságban elért 2. helyeim is büszkeséggel töltenek el. Kár, hogy nem lettem világbajnok a Ferrarival, de így is voltak nagyszerű pillanataink."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!