Vágólapra másolva!
Az F1 Stratégiai Munkacsoportja jövő heti ülésén tárgyalja az idén bevezetett, szinte minden érdekelt által ellenzett dupla pontok száműzését a következő szezon előtt. Wolff szerint már Ecclestone sem támogatja a jelenlegi szabályt, ezért megszabadulhatnak tőle.

Az F1 Stratégiai Munkacsoportjának következő ülésén, a jövő héten kerül napirendre az idén bevezetett, de gyakorlatilag senki által nem támogatott dupla pontos szabály elvetésének kérdése mondta Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke. Az osztrák menedzser utalt rá, hogy jelenlegi formájában már az ötletgazda, Bernie Ecclestone sem támogatja a szabályt.

„Senki sem szereti a dupla pontokat" – jelentette ki Wolff az Autosportnak. „Legközelebb beszélni fogunk róla, és nem hiszem, hogy Bernie nagyon elkötelezett lenne iránta. Úgyhogy valószínűleg megszabadulunk tőle még a következő szezon előtt."

A dupla pontos szabály ötlete azután fogalmazódott meg, hogy Sebastian Vettel az elmúlt négy év során kétszer is a szezon vége előtt megnyerte a bajnokságot, tavaly ráadásul az idény utolsó 9 versenyén minden alkalommal győzelmet aratott.

A hétvégén dől el, hogy Rosberg vagy Hamilton lesz az F1 2014-es világbajnoka Forrás: Daimler

A Bernie Ecclestone által javasolt dupla pontos szabály akkor még nagyobb különbséget eredményezett volna, és végül az idén is indokolatlan maradt, hiszen az egyéni világbajnoki cím nélküle is Abu-Dzabiban dőlne el. A kétszeres szorzónak köszönhetően viszont Nico Rosbergnek sokkal jobbak lettek az esélyei a végső győzelemre, bár reálisan továbbra is csak akkor nyerhet, ha Lewis Hamiltonnak problémái adódnak a versenyen.

„Lehet azt mondani, hogy a szabályok adottak, és mi persze ismerjük is őket" – mondta. „Ha az ember veszít, mert nem volt elég pontja, a történelemkönyvekben néhány év múlva már csak az szerepel majd, hogy nem ő lett a világbajnok."

Abban az esetben, ha Hamilton és Rosberg zavartalanul teljesíteni tudja a vasárnapi Abu-Dzabi Nagydíjat, nem lesz szerepe a dupla pontoknak, hiszen Hamilton számára még így is elég a 2. helyet megszereznie ahhoz, hogy övé legyen az idei bajnoki cím. Wolff viszont attól tart, hogy egy váratlan esemény beárnyékolhatja a szezonzárót.

„Képzeljünk el egy olyan helyzetet, hogy a bajnokságban fordulatot hoz egy kiesés vagy egy műszaki hiba. Ez nyilván alaposan beárnyékolná az eredményt. Én nagyon szeretnék nyílt csatát látni kettejük között az utolsó futamon, ahol mindent beleadnak" - mondta. "Remélem, nem a dupla pontokon fog múlni."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!