Vágólapra másolva!
Alain Prost nem biztos benne, de elképzelhetőnek tartja, hogy a belgiumi ütközés óta a Mercedes önkéntelenül Hamiltont támogatja, ami befolyásolja a világbajnoki küzdelmet.

A négyszeres vb-győztes Alain Prost úgy véli, a világbajnoki párharc dinamikája a Belga Nagydíjon borult fel, ahol Nico Rosberg egy túl ambiciózus előzési kísérlet közben összeütközött mercedeses csapattársával, Lewis Hamiltonnal. A német versenyző azóta csupán 54, míg a brit kereken 100 pontot gyűjtött, átvéve a vezetést az egyéni összetettben is.

„Fogalmam sincs, mi történt Spában, de kicsit furcsának tűnik a helyzet" – mondta Prost. „Nem tudom, a csapat előnyben részesíti-e valamelyik pilótáját, a párharc dinamikája azonban megváltozott."

Noha nem hozták nyilvánosságra, hogy milyen formában, de a Mercedes házon belül megbüntette Rosberget a Hamilton spái nullázását okozó karambol miatt. Prost – aki az 1980-as évek végén a McLarennél, Ayrton Senna oldalán volt hasonló helyzetben – elképzelhetőnek tartja, hogy a csapatnál azóta akarva-akaratlanul Hamiltont támogatják.

Spában megváltozott a párharc dinamikája Forrás: AFP

„A legapróbb részletek is meg tudnak változtatni egy helyzetet. Mindig mondom, hogy fontos, kik veszik körül az embert" – magyarázta Prost. „Ha valaki azt érzi, a csapat a másikat támogatja, már vége is van. Csinálhat bármit, ha a gondolat befészkelte magát az agyába, borzasztóan nehéz kezelnie a helyzetet."

Prost szerint a Mercedes vezérkara ettől függetlenül jól egyensúlyoz a két versenyző között, és természetes, hogy mindenkinek vannak gyengébb illetve erősebb időszakai. „Bármikor megeshet, hogy az embernek kicsúszik a kezéből az irányítás" – vélte. „De ha megnézzük a helyzetet Spa előtt és után, a változás egyértelmű. Talán még újra fordulhat a kocka, talán nem, annak viszont, hogy az utolsó versenyen 50 pontot osztanak ki, lehet jelentősége."

Hamilton három fordulóval a 2014-es szezon vége előtt 17 ponttal van Rosberg előtt a tabellán.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!