Vágólapra másolva!
Egyre nagyobb a feszültség a Caterhamnél, amelynek gyárát csütörtökön lezárták, a csapat tulajdonosai pedig már a kilépést fontolgatják. Az istállónál kritizálják a beszállítójukhoz kinevezett csődbiztos tevékenységét, de Tony Fernandes ellen is jogi lépéseket terveznek, mivel hivatalosan nem történt meg a június végén bejelentett tulajdonosváltás.

Szerda este sajtóközleményben reagált a Caterham Forma-1-es csapata a jövőjüket egyre inkább elbizonytalanító fejlemények miatt, melyek közül a legfenyegetőbb az, hogy csődbiztost neveztek ki egyik beszállítójuk, a Caterham Sports Ltd. több mint 15 millió fontos adósságának kezelésére. Csütörtökön ráadásul tovább fokozódott a helyzet, mivel Finbarr O'Connell teljesen lezáratta a leafieldi gyárat, így az istálló tagjai annak ellenére sem tudnak hozzáférni a versenyautókhoz és az egyéb felszerelésekhez, hogy az autókat és az F1-es nevezést elvileg a szintén ide bejegyzett 1 Malaysia Racing Team (1MRT) birtokolja, melyet nem érint a felszámolás.

A hivatalos közleményben a Caterham részéről megerősítették, hogy a csapatot Tony Fernandestől június 29-én megvásárló új tulajdonosoknak nincs kapcsolatuk a Caterham Sports Ltd.-nek hitelező bankkal. Ugyanakkor erőteljesen kritizálták a csődbiztos tevékenységét, valamint jogi lépéseket helyeztek kilátásba Fernandes ellen, amiért nem teljesítette az adásvételi szerződésben foglaltakat, s ezáltal hivatalosan nem történt meg a tulajdonosváltás.

"A megállapodás óta az eladók nem tettek eleget azon jogi kötelezettségüknek, hogy a részesedésüket átadják a vevőnek. A vevők így abba a bántó helyzetbe kerültek, hogy annak ellenére finanszírozták a megvásárolt csapat működését, hogy erre nem volt érvényes felhatalmazásuk" - áll a közleményben.

Bizonytalan a Caterham sorsa Forrás: Caterham

"A Caterham F1-es csapat három hónapnyi, jó hitben történt működtetése után a vevők arra kényszerültek, hogy átgondolják a lehetőségeiket, beleértve a menedzsment visszalépését is. A vevők utasították a jogászaikat, hogy tegyék meg a szükséges intézkedéseket minden érintett féllel, köztük Mr. Fernandesszel szemben is, aki tulajdonosként az F1-es részleget működteti."

"Rendkívül sajnálatos módon a csődbiztos megbízása lesújtóan hatott az F1-es csapat tevékenységére. A megbízása óta több megnyilvánulása is súlyosan ártott a Caterham F1-es csapat menedzsmentjének."

Szombatra egyezség kell

Az 1MRT képviselői folytatják a tárgyalásokat a csődeljárást végzőkkel, hogy a csapat hozzáférhessen az autóihoz, és el tudja szállítani őket a jövő heti USA Nagydíj helyszínére. A határidő szűkös, ugyanis a szállítás szombaton esedékes. Amennyiben a felek nem tudnak időben megállapodni, a Caterham kénytelen lehet kihagyni a következő versenyt, amivel megszegnék a szerződésüket a FOM-mal, s így azt kockáztatják, hogy elveszítik a kereskedelmi jogokból származó bevételeket.

A BBC úgy tudja, hogy Fernandes és az elvileg új tulajdonosi kör között arról folyik a vita, hogy utóbbiak teljesen kifizették-e vételárat, illetve a felek teljesítették-e a kötelezettségeiket. Fernandes egy Twitter-bejegyzésben így reagált a Caterham közleményére: "Ha megveszel valamit, fizetned kell érte. Ennyire egyszerű." A csapat elvileg új tulajdonosa, a svájci és közel-keleti befektetőkből álló Engavest SA azonban egy újabb sajtóközleményben azt állította, hogy mindent kifizettek.

Marcus Ericcson az Orosz Nagydíjon Forrás: Caterham

A lezárt leafieldi gyár előtt várakozó egyik alkalmazott elismerte, hogy borúsak a kilátások. "Nem tűnik jónak a helyzet, lehet, hogy itt a vég" - közölte a BBC-vel. A Caterham hosszabb ideje anyagi gondokkal küzd, és a nyári - mint kiderült, csupán elméleti - tulajdonosváltás óta már a második csapatfőnök próbálja megmenteni az istállót. Manfredi Ravetto nemrég úgy fogalmazott, hogy "ha egy nap 10 meglepetéssel szembesülünk, akkor naponta 10 csodát kell véghez vinnünk, hogy fennmaradhassunk. Aggódom amiatt, hogy mi történik, ha kifogyunk a csodákból."

Ecclestone is próbál segíteni

Bernie Ecclestone elmondta, ő is próbál részt venni a helyzet megoldásában, illetve a nézeteltérések leküzdésében a felek között. "Igyekszünk segíteni bármiben, amiben csak tudunk, ahogy mindenkivel tesszük, ha nehézségekbe ütközött" - mondta a BBC-nek. Mindazonáltal elismerte, hogy sokkal több információja neki sincs, mint a nyilvánosságnak. "Csupán annyit tudok, amiről tájékoztattak. De nem vagyok biztos benne, hogy minden része igaz."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!