Las Vegas is F1-es nagydíjat rendezhet

The Las Vegas High Roller Observation Wheel, óriáskerék
LAS VEGAS, NV - MARCH 31: A view from the top of the Las Vegas High Roller at The LINQ on March 31, 2014 in Las Vegas, Nevada. The 550-foot-tall attraction, which opened to the public today, is the highest observation wheel in the world and features 28 spherical cabins that can take up to 40 people each on 30-minute rides. Ethan Miller/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Legalábbis Bernie Ecclestone ezt állítja, mások szerint viszont megtévesztésről van szó.

Bernie Ecclestone a vele hagyományosan jó kapcsolatot ápoló Independent című lapnak azt mondta, Las Vegas készen áll rá, hogy a közeljövőben Forma-1-es versenyt rendezzen, mégpedig „biztosan" a sivatagi várostól délre húzódó, kaszinóiról és szállodáiról ismert The Strip mentén.

Az európai gyökerű versenysorozat 2012-ben, a texasi Austinban épült pályán tért vissza az USÁ-ba, de igazán soha nem sikerült megvetnie a lábát a csapatok és szponzoraik számára kiemelten fontos piacon. Ecclestone New Jersey-be is szerette volna elvinni a világbajnokságot, a terve azonban meghiúsult, mert a szervezők nem tudták előteremteni az utcai pálya befejezéséhez szükséges teljes fedezetet. Noha az F1 televíziós nézettsége az NBC-n tavaly 1,7 millióval, 11,4 millió főre nőtt, még így is 5 százalékkal elmarad az amerikai IndyCartól.

Las Vegas is vendégül látná az F1-et? Forrás: AFP/Getty Images/Ethan Miller

A brit lap meg nem nevezett forrására hivatkozva azt állítja, már Hermann Tilke is többször ellátogatott Las Vegasba az utóbbi időben. Mások viszont szkeptikusan fogadták Ecclestone nyilatkozatát. Az ismert F1-es blogger, Joe Saward szerint a sport nagyura csak taktikai céllal, valószínűleg egy másik potenciális helyszínnel való alkudozás eszközeként dobta be Las Vegast a köztudatba.

Las Vegasnak nincs szüksége az F1-re

Saward úgy véli, a nevadai városnak – ahol utoljára 1982-ben, egy népszerűtlen, parkolóban kialakított ideiglenes pályán rendeztek nagydíjat – semmi szüksége nincs az F1-re, ezért nem is lennének hajlandóak kifizetni a magas promóciós díjakat. Rámutatott, hogy Las Vegas mintegy 150 ezer szállodai szobája 84 százalékos kihasználtsággal működik, a városba évente 39 millióan látogatnak el, és a kaszinók jövedelme eléri a 9,6 milliárd dollárt.

A Forma-1 Ecclestone vezetésével rendületlenül folytatja a terjeszkedést az új országok felé. Miután az idén Ausztria visszatért, Oroszország pedig első ízben került be a sport versenynaptárába, jövőre Mexikó, majd 2016-ban a tervek szerint Azerbajdzsán is csatlakozik a körforgáshoz.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!