Vágólapra másolva!
A Ferrari leköszönő elnöke tényként beszélt arról, hogy a spanyol jövőre már nem a maranellói csapatot fogja erősíteni. Alonsónak környezetváltozásra van szüksége az évekig tartó küszködés után.

Noha hivatalos bejelentésre még mindig nem került sor Fernando Alonso jövőjével kapcsolatban, a Ferrari leköszönő elnöke, Luca di Montezemolo egy interjú során kijelentette, a spanyol biztosan elhagyja az istállót az idény végén. A posztjáról a héten távozó Montezemolo arról is beszélt a RAI-nak, miért döntött a kétszeres világbajnok a távozás mellett annak ellenére, hogy 2016 végéig szerződése volt az olaszokkal.

„Két oka van annak, hogy Alonso elmegy. Először is, szeretné megtapasztalni, milyen egy új környezetben, megújult motivációval dolgozni. A másik ok, hogy az ő korában az ember már nem szeretne sokat várni, amíg újra harcba szállhat a győzelemért" – mondta a 33 éves pilótáról, aki 2010 óta erősíti a Ferrari csapatát.

Alonso az elmúlt négy évben háromszor végzett a világbajnokság második helyén, és Montezemolo szerint belefáradt, hogy 2012 óta nem volt reális esélye a végső győzelemre. „Szenvedett attól, hogy nem tudta megnyerni a bajnokságot ezekben az években, és azt hiszem, most máshol szeretné ezt megpróbálni" – magyarázta Montezemolo. „Az autóversenyzőknek néha új motivációra, új környezetre, új ingerekre van szükségük. (Michael) Schumacher nagyon sokáig versenyzett nálunk, de az egy különleges helyzet volt."

Alonso még mindig nem jelentette be, hol folytatja jövőre Forrás: AFP

Nem kell szégyenkezniük

Bár elismeri, hogy a Ferrari gyengélkedése is hozzájárul Alonso távozásához, Montezemolo szerint nincsenek nagy problémák a csapat teljesítményével. „Az elmúlt 15 évben a miénk volt a világ legsikeresebb csapata" – utalt a hat világbajnoki címre, amelyet Michael Schumacherrel és Kimi Räikkönennel szereztek. A Ferrari az egyéni pontversenyben legutóbb 2007-ben, a konstruktőrök között pedig 2008-ban végzett az élen, de Montezemolo szerint ez nem jelenti azt, hogy azóta nem szerepeltek jól.

„Igaz, hogy 6 éve nem nyertünk bajnokságot, de kétszer is az utolsó futamon buktuk el a címet" – mondta a 2010-es és a 2012-es idényre utalva. „Igaz, hogy az idei szezon minden szempontból csalódást keltő, de a sportban ez is előfordul."

Az elnöki posztról 23 év után távozó Montezemolo hozzátette, nem ilyen módon akarta elhagyni a csapatot, de elfogadja a vállalat vezetőinek döntését. A helyét a Fiat volt vezérigazgatója, Sergio Marchionne vette át a hét elején. Alonso továbbra sem árulta el, hogy folytatja a pályafutását, de sok forrás szerint már aláírt korábbi csapatával, a McLarennel.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!