Vágólapra másolva!
Ugyanazt a szerepet fogja betölteni 2015-ben is, mint idén, bár elismeri, hogy némileg nagyobb lesz a felelőssége. Attól nem tart, hogy a Red Bull jövőre még hátrébb csúszik az erősorrendben.

Daniel Ricciardo úgy véli, a csapaton belüli szerepe 2015-ben sem fog megváltozni, hiába lesz ő a Red Bull tapasztaltabb versenyzője Sebastian Vettel távozása után. Az elmúlt évek legsikeresebb csapatához idén csatlakozó ausztrál meglepően jó teljesítményt nyújt az idény során: a Mercedesek egyeduralmát megtörve háromszor is nyerni tudott, a bajnokságban pedig úgy áll a harmadik helyen, hogy 56 ponttal előzi meg négyszeres világbajnok csapattársát.

Vettel helyére a mindössze 20 éves Danyiil Kvjat érkezik majd a csapathoz, aki idén teljesíti első F1-es idényét a Toro Rossóval. Ricciardo azonban úgy véli, Kvjat mellett sem lehet majd a csapat elsőszámú versenyzőjének nevezni. „Nem hiszem, hogy bármi is változna ebben a tekintetben" – mondta. „Idén is megpróbáltam mindent megtenni azért, hogy a helyes irányba tereljem a csapatot. Kicsit több tapasztalatom van már az istállónál, és ez jövőre valószínűleg még jobban kiütközik majd, hiszen Danyiilnek időre lesz szüksége a kapcsolatai kialakításához. Némileg nagyobb lesz a felelősségem, de nem hinném, hogy én leszek a csapat vezére."

Ricciardo érzi, hogy 2015-ben nagyobb lesz a felelőssége a csapatnál Forrás: AFP

Az ausztrál nem tagadta, „kicsit meglepő" volt számára, hogy a Red Bull mindössze egy idény után előléptette Kvjatot. „Persze tavaly az én szerződtetésemmel is hasonló rizikót vállaltak, és azt hiszem, ez kifizetődött" – nyilatkozta. „Most hasonló lehetőségük adódott Danyiil előléptetésére, ráadásul biztos vagyok benne, hogy ő olcsóbban elvállalta az állást, mint (Fernando) Alonso. A megspórolt pénzt pedig a fejlesztésekre költhetjük, hogy ismét a bajnoki címért harcolhassunk."

Ricciardo hozzátette, idén „élvezte" a közös munkát Vettellel, de biztos benne, hogy Kvjattal is jól kijönnek majd. Abban is bízik, hogy a csapat formája javulni tud a 2015-ös idényre. „Az előző évekkel ellentétben idén nem a Red Bull uralta a mezőnyt, de ez elkerülhetetlen volt – örökké senki nem maradhat a csúcson" – mondta. „Nem hiszem, hogy jövőre még jobban visszaesünk – Danyiillal együtt az lesz a feladatunk, hogy az élmezőnyben tartsuk a csapatot, és megpróbáljuk visszavezetni a Red Bullt a csúcsra."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!