Vágólapra másolva!
Sergio Marchionne azt mondja, elege van a sikertelenségből, ezért kockázatokat is vállal majd a javulás érdekében. Montezemolo úgy érzi, több tiszteletet érdemelt volna a távozásakor.

A Ferrari új elnöke, Sergio Marchionne mindent megtesz azért, hogy minél hamarabb visszavezesse a küszködő istállót a csúcsra. A távozó Luca di Montezemolo helyét a hét elején elfoglaló olasz úgy véli, keményebb fellépésre van szükség annak érdekében, hogy a Ferrari valóban előreléphessen.

„Néhány embert fenékbe kell rúgnunk, mégpedig nagyon gyorsan" – jelentette ki az Autocarnak nyilatkozva Marchionne, aki az Olasz Nagydíj után – a Fiat elnökeként – „elfogadhatatlannak" minősítette a Ferrari idei szereplését. „Mindent meg kell tennünk a sikerért, kerül, amibe kerül. Lehet, hogy ismét elbaltázzuk, de most már nincs veszítenivalónk, nem igaz? Kockáztatnunk kell."

Marchionne akkor jött rá, hogy a Ferrarinál azonnali változásokra van szükség, amikor az idei Olasz Nagydíjon személyesen is láthatta a csapat küszködését. Az istálló az idei egyik leggyengébb teljesítményét nyújtotta hazai pályán, és mindössze 2 pontot tudtak szerezni. „Folyamatosan emlékeztetnek arra, hogy a Forma-1 nem tudomány, és a teljesítményt számos különböző tényező befolyásolhatja" – mondta. „De amikor elmentem Monzába, és láttam, hogy az első hat helyen végző autót nem Ferrari motor hajtotta, akkor alaposan felment a vérnyomásom."

Marchionne kemény intézkedéseket ígér Forrás: AFP

Noha Marchionne a Ferrari utcai autókat gyártó részlegénél is fontos szerepet tölt be, nem tagadja, hogy az F1-es istálló sikerre vezetését tartja a legfontosabb feladatának. „Egy olyan Ferrari, amelyik nem tud győzni a Forma-1-ben, nem is nevezhető Ferrarinak" – jelentette ki. „Azt még elfogadom, hogy lehetnek rosszabb időszakaink, de a sikertelenség nem válhat a márka szerves részévé."

Montezemolo keserű szájízzel távozott

A Ferrari éléről 23 év után leköszönő Montezemolo közben kifejezte csalódottságát, amiért a vállalat szerinte nem vett tőle méltó búcsút. „Mindig nagyon szoros volt a kapcsolatom az Agnelli családdal" – mondta a Fiat főrészvényeseiről. „És azt hiszem, 2004-ben nagyon sokat tettem értük, amikor hihetetlenül nehéz körülmények között is elvállaltam, hogy a Fiat elnöke legyek."

„Azt hiszem, legalább egy köszönetet jogosan vártam el ezért" – folytatta. „Nem tagadom, hogy nem voltam túl boldog a távozásom körülményei miatt, de ez is az élethez tartozik. A tulajdonosnak jogában áll döntéseket hozni."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!