Vágólapra másolva!
Csak kedden töltötte be a 17. életévét, de nyugodtan készül első Forma-1-es szabadedzésére. A tapasztalatszerzés lesz az egyetlen feladata.

A Toro Rossónál jövőre debütáló Max Verstappen a Japán Nagydíj első szabadedzésén Jean-Eric Vergne autóját vezetheti, ezzel életében először kap lehetőséget egy Forma-1-es versenyhétvégén. A holland bemutatkozása azért számít szenzációnak, mert csupán két nappal ezelőtt ünnepelte a 17. születésnapját. Ezzel természetesen minden idők legfiatalabb versenyzőjévé válik, aki részt vehetett egy hivatalos F1-es edzésen – az eddigi rekordot Sebastian Vettel tartotta, de ő már 19 éves is elmúlt, amikor a 2006-os Török Nagydíjon egy BMW-t vezethetett.

Verstappen jövőre a valaha volt legfiatalabb újonc lesz, és még számos hasonló rekordot megdönthet pályafutása során. A holland azonban azt mondja, nem érdekli az életkora körüli felhajtás, és nyugodtan készül a szuzukai szabadedzésre is. „Nem azért vagyok itt, hogy rekordokat döntsek, csupán tapasztalatot szeretnék gyűjteni. Szerintem jól fogok aludni – tudom, hogy mindenki nézni fog, de én csak a feladatommal törődöm" – nyilatkozta csütörtökön a Sky Sportsnak.

A 17 éves Verstappen nyugodtan készül a pénteki edzésre Forrás: AFP

A jelenleg a Forma-3 Európa-bajnokságának 2. helyén álló Verstappen hangsúlyozta, hogy élete első F1-es edzésén nem a köridőivel akar kitűnni. „Idén még semmit nem nyerhetek, csak azért vagyok itt, hogy tapasztalatot gyűjtsek a következő idényre" – magyarázta. „Az új motorral is meg kell ismerkednem, mert kicsit különbözik az előző években használtaktól. Annyi lesz a dolgom, hogy körözzek, és hozzászokjak az újdonságokhoz."

A Red Bull tanácsadója, Helmut Marko nemrég Ayrton Sennához hasonlította a holland tinédzsert. Verstappen nem tagadja, hogy örül az elismerésnek, de szerinte nincs értelme párhuzamot vonni a különböző korok pilótái között. „Megtiszteltetés, ha a Red Bullnál úgy gondolják, ilyen jó vagyok. Ezt azonban az F1-ben még mindenképpen bizonyítanom kell. A versenyzőket amúgy sem lehet összehasonlítani" - mondta. „A saját dolgommal kell törődnöm, és majd meglátjuk, hogyan alakul a karrierem."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!