Vágólapra másolva!
A szuzukai pálya kihozhatja a McLaren idei gyengeségeit, figyelmeztetett Jenson Button, aki szerint az autójuk javult az idei szezon során, de így sem valószínű, hogy 2014-ben még dobogóra tudnak állni. A brit pilóta Brazíliában jobb esélyekre számít.

Jövője szempontjából fontos verseny előtt áll a McLaren, hiszen a Forma-1 mezőnye a hétvégén a wokingi csapat jövő évi partnere, a Honda hazai pályáján, Szuzukában versenyez. Jenson Button azonban előre figyelmeztetett, hogy az idei autójuknak nem kedvez a jellegzetes pálya.

„Úgy gondolom, hogy a nagy sebességű, de durva irányváltás nélküli pályák tökéletesek lesznek számunkra, például a brazíliai. Szuzuka viszont trükkösnek ígérkezik" – mondta Button, aki 2011-ben már nyert a Japán Nagydíj helyszínén a McLaren-Mercedesszel.

„Kár érte, különösen a csapat jövője szempontjából, hogy pont ez kemény lehet. Van viszont néhány apró újításunk, ami segíthet" – tette hozzá a brit, akit a McLaren jövő évi motorszállító partneréhez, a Hondához és Japánhoz is erős szálak fűznek.

A McLaren nem szereti a gyors irányváltásokat Forrás: Farkas Péter (Origo)

A wokingi csapat számára az idei év átmenetinek bizonyul, mivel a sikeres 2012-es szezon után tavaly hullámvölgybe kerültek, amiből az idén sem sikerült kimászniuk. Button konkrét műszaki problémákat is ki tudott emelni az idei autóval kapcsolatban, amellyel az idén egyelőre a legkevesebb pontot gyűjtötték a Mercedes erőforrást használó csapatok közül.

„A kigyorsítás eddig nagy problémának bizonyult, és az autó instabilitása is okozott gondokat" – magyarázta. „A finoman kezdődő gyors kanyarokban egész jók vagyunk, de azokban, amelyekbe hirtelen kell berántani az autót, reménytelen a helyzetünk" – összegzett. „A kezdeti fázisban az autónk nem akar befordulni, aztán meg a hátulja megadja magát. A gyors irányváltásoknál ugyanezzel bajlódunk."

„Az első szakaszon minden rendben, de ahogy irányt váltunk, és közben túlmegyünk a kormányközépen, időt veszítünk."

A helyzet azért javult

Button elmondása szerint az idei McLaren alapvető hiányosságokkal is küszködik, valamint bizonyos nehézségek egyéb fejlesztések mellékhatásai.

„Tudtuk, hogy kis leszorítóerővel kezdjük az évet, de vezethető autót akartunk, és azt meg is kaptuk. A probléma viszont, hogy kicsit agilisabbá kellett tennünk, és ez lett belőle" – foglalta össze Button, de hozzátette: „Ez az egész remek előkészület a következő szezonra."

Noha a hivatalos bejelentés egyelőre még nem történt meg, néhány nappal ezelőtt Button úgy nyilatkozott, hogy a wokingi istálló versenyzője marad, így jövőre ismét lehetősége nyílhat, hogy a dobogós helyekért küzdjön, amire szerinte az idén már nem lesz sok esélye.

„Dobogós helyezést szerezni elég nehéz lesz" – ismerte el. „Nem hiszem, hogy elég gyorsak leszünk a dobogóhoz. Közel kerülhetünk hozzá, ha előttünk a többiek hibáznak, de nem hiszem, hogy önerőből oda tudunk érni."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!