Vágólapra másolva!
A Mercedes utólagos vizsgálata kiderítette, hogy „idegen anyag”, konkrétan a verseny előtt a szervizeléshez használt folyadék szennyezte be az autója kormányoszlopát, ettől alakult ki rövidzárlat a kábelkötegben.

A Mercedesnek öt nappal a Szingapúri Nagydíj után alapos vizsgálattal sikerült kiderítenie, hogy mitől sérült meg egy kábelköteg Nico Rosberg autójának kormányoszlopában.

A világbajnokságot akkor még 22 ponttal vezető német az időmérőn kiélezett párharcban maradt alul csapattársával, Lewis Hamiltonnal szemben, ám a verseny előtti felvezető körben a rajtrácson ragadt, ezért a bokszutcából kellett indulnia. Hiába cseréltek kétszer is kormánykereket az autójában, egy elektronikai hiba miatt csak a sebességváltó kapcsolói működtek rajta – Rosberg sem a DRS-t, sem a kuplungot nem tudta használni, sőt a hibrid rásegítés sem működött. Az első kerékcseréjénél végül feladta a reménytelen küzdelmet.

Rosberg autóján már a rajtrácsra menet felfedezték a problémát Forrás: AFP

A vizsgálat szerint a problémáért egy „idegen anyag" volt a felelős, amely ráfolyt a kormányoszlopban futó kábelkötegre, vissza-visszatérő rövidzárlatot okozva. „A szennyeződés szabad szemmel nem volt látható, és a jelenség ezelőtt, hogy vasárnap Nico felállt a rajtrácsra, nem jelentkezett" – írta a Mercedes Twitteren. „Az eredmény egy rendszertelen rövidzárlat lett az elektronikában, amely miatt Nico nem tudta használni sem a motorbeállításokat, sem a kuplungot."

Az Autosport úgy tudja, a rejtélyes idegen anyag egy olyan folyadék volt, amelyet a Mercedesnél az autó versenyek előtti szervizeléséhez használnak. A történteket azért nem értik, mert mind a procedúrájuk, mind a kormányoszlop konstrukciója 2008, vagyis még a hondás idők óta változatlan, és még soha nem fordult elő hasonló probléma.

Mivel megnyerte a Szingapúri Nagydíjat, Hamilton 3 ponttal átvette a vezetést az összetettben. A Mercedes azt ígérte, Rosberg új alkatrészeket kap a további versenyekre.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!