Vágólapra másolva!
A világbajnoki pontverseny éllovasa, Lewis Hamilton úgy vezet, mintha az első bajnoki címéért versenyezne Nico Rosberggel. A versenypályákon szeretne az ellenfelei fölé kerekedni, nem a nyilatkozatháborúban. Schumacher rekordjai helyett Senna eredményeivel is beérné.

Közelít a hajrához a 2014-es világbajnokság, ami a Mercedes két versenyzője, Lewis Hamilton és Nico Rosberg között fog eldőlni. A brit-német duó az egész szezon során harcban állt egymással, a szingapúri időmérő edzésen például mindössze 7 ezredmásodperc volt a legjobb köridejeik között.

Az előző futamig a pontversenyben élen álló Nico Rosberg korábban úgy vélte, Hamiltonnak előnye származhat abból, hogy korábban már megtapasztalta a kiélezett bajnoki küzdelemmel járó nyomást, de Hamilton nem érzi így.

„Az első világbajnoki címen megnyerésének élménye gyorsan jött, aztán ugyanúgy el is múlt" – emlékezett vissza Lewis Hamilton a Sky Sportson a szombati időmérő edzés után. „Most úgy érzem magam, mintha az első bajnoki címért hajtanék. Talán túl sok idő telt el az első óta, de másnak érzem."

Hamilton nem érzi előnynek, hogy már korábban is harcolt a vb-címért Forrás: Daimler

Hamilton 2007-ben nagy meglepetést okozva robbant be a Forma-1 mezőnyébe a McLaren versenyzőjeként, és már első évében majdnem bajnok lett, csupán az utolsó futamon maradt alul Kimi Räikkönennel szemben. 2008-ban már rámosolygott a szerencse, és egy hajszállal – az utolsó kör utolsó kanyarjában előzve –, de megnyerte a pontversenyt.

Hamilton elmondta, nem feltétlenül a rekordokat hajszolja, de elégedetlen lenne, ha a továbbiakban nem nyerte több vb-t. „Nem úgy vágok neki az évnek, hogy oké, akkor most azt akarom elérni, amit Michael (Schumacher), vagy akárki más. Amikor fiatalabb voltam, mindig azt mondtam, hogy Ayrton (Senna) nyomdokaiba szeretnék lépni. Három bajnoki cím elég király" – vélte a 29 éves Hamilton.

„Nyolc év alatt egy bajnoki cím jött össze. Elég sok nehéz szezonom volt, ez a mostani is az. Rossz lenne most abbahagyni a pályafutásomat úgy, hogy lett volna lehetőségem sokkal többet nyerni, de nem tettem meg. Szerintem nem lenne könnyű, úgyhogy most mindent igyekszem megtenni, amit lehet, hogy biztosan ne így történjen."

A pályán akarja megmutatni

Az idei bajnoki küzdelem egyik központi eleme a szinte állandósult nyilatkozatháború Hamilton és Rosberg között. Noha a brit pilóta idén több esetben is provokálta csapattársát különböző megnyilvánulásaival, azt állítja, nem a sajtó révén szeretne felülkerekedni a versenyben.

„Nevetnének, ha tudnának néhány dologról, ami a háttérben zajlik, de én inkább a pályán szeretem rendezni a dolgokat. Az édesapám mindig ezt tanácsolta" – jelentette ki.

„Amikor gyerek voltam, a gokartpályákon sokszor megszívattak, és az ember ilyenkor először panaszkodni akar a másik srácnak vagy a szüleinek. Az én édesapám viszont mindig azt mondta: majd a pályán mutasd meg, mit tudsz! Mindig ez volt a filozófiánk. Többet ér akármennyi szónál."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!