Vágólapra másolva!
Bár Szingapúrban sem végzett a szokásosnál előrébb az időmérőn, ezúttal elégedett volt az edzésével. Räikkönent motorhiba hátráltatta, pedig úgy érzi, jól szerepelhetett volna.

A Szingapúri Nagydíj időmérője előtt sokan arra számítottak, hogy a Ferrari lehet az a csapat, amely a leginkább megszorongathatja a Mercedest az utcai pályán. A Q1-ben és a Q2-ben így is történt, a döntő szakaszban viszont nem csak a németek, hanem a két Red Bull is befért Fernando Alonso és a műszaki problémával küzdő Kimi Räikkönen elé.

Alonso így csak az 5. helyről rajtolhat, ami nem számít kiugró eredménynek, mégis elégedetten nyilatkozott az időmérő után. A szokásosnál sokkal kisebb – 2 tized - volt ugyanis a lemaradása a Mercedesekhez képest, a második rajtsorról pedig mindössze 5 ezreddel maradt le.

„Az időmérőn általában visszaesünk" – mondta a spanyol, aki két szabadedzést is nyert a hétvégén. „Ma nem így történt, hiszen az időmérőn is versenyképesek maradtunk, és csak 2 tizeddel maradtunk le a pole pozícióról – ez nekünk nagy eredmény. Nagyon elégedett vagyok, és remélem, holnap az élmezőnyben harcolhatunk."

Alonso sokkal jobban örül az 5. helynek, mint máskor Forrás: AFP

Alonso reális esélyt lát arra, hogy az idény során harmadszor felálljon a dobogóra, de tudja, hogy ehhez a többieknél jobb stratégiára lesz szüksége. „Majd jól rajtolok, és megelőzök két-három autót" – viccelődött. „Igazából az lesz a lényeg, hogy a legfontosabb pillanatokban jól működjenek az abroncsaink. Azokban a körökben nagyon keményen kell majd hajtanunk."

A spanyol a két héttel ezelőtti Olasz Nagydíjat műszaki hiba miatt adta fel, de nem aggódik amiatt, hogy ez Szingapúrban megismétlődhet. „Ettől függetlenül persze mindig bajba kerülhetünk, és sok alkatrészünk már a határon van. A szingapúri verseny ráadásul műszaki szempontból is nagyon megterhelő, ezért mindent meg kell tennünk azért, hogy áthaladjunk a célvonalon. Ha ez sikerül, akkor dobogóra állhatunk, mert megvan hozzá a tempónk, és a gumikkal is jól bánunk."

Elszalasztott esély

Räikkönen az egész edzésen hasonló tempóra volt képes, mint csapattársa, a Q3-ban azonban csak egy mért kört tudott megtenni. Az utolsó próbálkozása előtt jelezte a rádión, hogy a Ferrariban elszállt a motorerő, ezért vissza kellett hajtania a bokszba.

„Valószínűleg elektronikai hiba történt, de még nem láttuk az adatokat" – mondta a finn, aki három versenyzőt így is meg tudott előzni a Q3-ban, és Alonsótól 2 tizeddel lemaradva a 7. helyen végzett. A finn nem szeretne sokáig keseregni az újabb műszaki hiba miatt, bár ő is tisztában van vele, hogy Szingapúrban remek esélye lett volna egy jó rajthelyre.

„A hétvége elején kicsit küszködtünk, de délelőtt változtattunk az autónkon. Elég jó lett, sikerült az ízlésemhez igazítanunk" – mondta. „Utána viszont jött ez a probléma. Azt hiszem, enélkül nagyon jó munkát végezhettünk volna."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!