Vágólapra másolva!
Bár délután csak 5 kört tudott megtenni, a címvédő úgy érzi, a Red Bullnak Szingapúrban sokkal kisebb a lemaradása. Ricciardo attól tart, hogy a Mercedes még sokat fog javulni.

A Szingapúri Nagydíjat az idény második leglassabb pályáján rendezik, ezért a gyors helyszíneken a motorerő hiányával küszködő Red Bull már a hétvége előtt is bízott benne, hogy itt közelebb kerülhetnek a Mercedesekhez. A pénteki szabadedzések után annak ellenére is optimisták maradtak, hogy Sebastian Vettel motorcsere miatt csak 5 kört tudott megtenni a második gyakorláson.

Vettel 8 tizedes lemaradással a 4. helyen zárta az első edzést, a leintés utáni pillanatokban azonban megállt az autója. A rádión rögtön jelezte, hogy a motorja adta meg magát, ezért ki is kellett cserélni a hajtásláncot az autójában. A szerelők tíz perccel a második edzés vége előtt végeztek a többórás munkával, de Vettelnek ez is elég volt ahhoz, hogy 5 tizedes hátránnyal az 5. helyen végezzen.

„Soha nem jó, ha nem tudok a lágyabb gumin körözni pénteken, de a szerelőimnek köszönhetően néhány kört azért sikerült futnom – a semminél ez is jobb" – mondta a német, akinek nem kell büntetéstől tartania a motorcsere miatt, mert egy korábban használt erőforrást szereltek be az autójába. „Nagyon jónak éreztem az autómat, de nem volt sok időm, és rendkívül nehéz egyből megfutni az ideális kört. Szerintem így is elég közel kerültem ehhez, bár a gumikból nem sikerült mindent kihoznom."

Vettel éppen ezért bizakodva várja a hétvége hátralévő részét – úgy érzi, nem csak ő, hanem az autója is javulni fog szombatig. „Szerintem reménykedhetünk" – mondta, amikor arról kérdezték, a Red Bull Szingapúrban legyőzheti-e a Mercedest. „Ma nehéz megjósolni az erősorrendet, de sokkal közelebb vagyunk a Mercedesekhez, mint korábban. Szerintem szoros lesz az időmérő."

Vettel a második edzés nagy részében csak a szerelők munkáját figyelhette Forrás: AFP

Ricciardo óvatos

A másik Red Bull-lal Daniel Ricciardo a 3. helyet tudta megszerezni késő este, pontosan 3 tizednyi lemaradással. Noha ő is elégedett volt az autójával, attól tart, hogy a Mercedes szokásához híven nem mutatta meg az igazi erejét. „Úgy tűnik, jó helyzetben vagyunk, de attól tartok, hogy a Mercedesek még tartogatnak valamit" – nyilatkozta.

Abban azonban egyetért csapattársával, hogy a Red Bull lehet a Mercedes legfőbb kihívója, ha ők is képesek lesznek javítani a szombati tempójukon. „Szerintem itt is fél másodperc lenne a Mercedes előnye, ha mindent kihoznának az autójukból. Ha valóban csak 3 tizeddel gyorsabbak, akkor ledolgozható a hátrányunk."

Ricciardo szerint egyébként is lehet majd meglepetésekre számítani Szingapúrban, mert a két gumikeverék közötti óriási különbség megkavarhatja a stratégiákat. A szuperlágy és lágy abroncsokon futott köridők között a vártnál nagyobb, mintegy 2,5 másodperc volt az eltérés, és az első jelek szerint a három bokszkiállás lehet az ideális taktika.

„Egy dolog gyorsnak lenni ezekkel a gumikkal – az is fontos, hogy vigyázzunk rájuk, mert ha 5 körrel tovább tudjuk használni őket, mint a többiek, akkor megspórolhatunk egy kiállást" – magyarázta. „A gumik miatt nagy csatára számítok egész hétvégén, és a versenyen talán meglepetéseket is láthatunk."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!