Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, végre Bernie Ecclestone is meghallotta a közönség hangját, és belátta, hogy nem jó ötlet a szokásos pontok kétszeresét kiosztani az utolsó futamon. Jövőre „valószínűleg” ejtik a szabályt.

2015-ben valószínűleg már nem lesz érvényben az az idén bevezetett, vitatott szabály, amely szerint az idényzárón a szokásos pontok dupláját osztják ki. Bernie Ecclestone azért állt elő ezzel az ötlettel Sebastian Vettel tavalyi, fölényes győzelme után, hogy minél tovább életben tartsa a világbajnoki küzdelmet, de a közvélemény elutasítóan reagált rá.

„Én ki akartam terjeszteni az utolsó három versenyre, hogy az emberek úgy lássák, többen megnyerhetik a vb-címet" – nyilatkozta Ecclestone. „De mindenki azt mondja, megbolondultam, úgyhogy ezt nem fogjuk meglépni."

A kérdésre, hogy a jelenlegi szabály jövőre érvényben marad-e, azt felelte: „Fogalmam sincs. Valószínűleg nem. Még nem láttuk, hogy bevált-e, szóval attól függ."

„Nekem egyszerűen ez tűnt a helyes útnak ahhoz, hogy a küzdelem nyitott maradjon" – tette hozzá. „Különben az utolsó három-négy forduló a világbajnokságon kívüli versenynek tűnne."

Ecclestone belátta, hogy a duplapontos szabály tévedés volt Forrás: AFP

Ahhoz, hogy 2015-re töröljék a duplapontos szabályt, a késői időpont miatt már az összes csapat egyetértésére szükség lesz, és a módosítást még a december 3-án összeülő Motorsport Világtanácsnak is ratifikálnia kell. Ez azonban valószínűleg csak formalitás, mert a sport szereplői is nyíltan kritizálták a mesterkéltnek tartott szisztémát.

Amely azonban az idén még mindenképpen érvényben marad, és döntő szerepet is játszhat a küzdelem végső kimenetelében, hiszen hat fordulóval a szezon vége előtt a Mercedes párosát csupán 22 pont választja el egymástól, és a különbség egyszer sem volt 29 pontnál nagyobb közöttük.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!