Vágólapra másolva!
A Mercedes mindkét versenyzője örül, hogy szigorítják a rádiózásra vonatkozó szabályokat, bár szerintük sokkal nehezebb dolguk lesz. A jövőben akár a valós idejű telemetriát is betilthatják.

A Szingapúri Nagydíjtól egy fontos szabályváltozás lép életbe a Forma-1-ben: a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) azonnali hatállyal betiltotta a pilóták teljesítményének fokozására irányuló rádióüzeneteket. A csapatok mostantól sokkal kevesebb információt oszthatnak meg a versenyzőikkel, akiknek ezért az eddigieknél nagyobb mértékben kell a saját képességiekre hagyatkozniuk.

Az új szabály többnyire pozitív visszhangra talált a közvélemény körében, és az első nyilatkozatok alapján a versenyzők is úgy gondolják, hogy itt volt az ideje a szigorításnak. „A rajongók lelkesednek az ötletért, ezért biztosan jó döntés volt" – mondta Nico Rosberg a Sky Sportsnak. „Szerintem ez mindenképpen jó dolog, hiszen tisztábbá teszi a versenyzést."

„Eddig rengeteg tevékenységünket az határozta meg, hogy mit mondtak nekünk a rádión. Mostantól sokkal több múlik majd rajtunk" – magyarázta a világbajnokság éllovasa. „Teljesen máshogy közelítjük majd meg a versenyeket, hiszen egyedül leszünk, és sok mindenre magunktól kell rájönnünk."

Hamiltonnak is tetszik

Rosberg – aki a Mercedes szimulátorát már vezette az új szabályoknak megfelelően – úgy gondolja, körülbelül 80 százalékkal csökken majd a csapat és versenyző közötti információáramlás, ezért „óriási változásról" beszélhetünk. Ezzel egyetért csapattársa, Lewis Hamilton is, aki egy kicsit tart is az új nehézségektől. „Tetszik az ötlet" – mondta a brit. „De sok szempontból nehezebb dolgunk lesz, például a motorbeállítások terén – honnan fogjuk tudni, hogy melyik stratégiát kell alkalmaznunk?"

Hamilton kíváncsian várja az új kihívást Forrás: AFP

Hamilton szerint ezentúl még fontosabb lesz, hogy a Mercedes két versenyzője azonos stratégiával teljesítse a versenyeket. „Néha előfordult, hogy eltérő taktikán voltunk Nicóval, és egyikünknek több motorerő jutott. Hasonló esetekben most még jobban hátrányba kerülhetünk" – magyarázta. „Ha ebből nem lesz problémánk, a többi nehézséggel szerintem meg tudunk birkózni.

A brit egyébként bízik benne, hogy a szigorításból némi előnyt is kovácsolhat. „Remélem, én jól járok vele" – mondta. „Emlékszem, amikor még gokartoztam, semmilyen adatra nem hagyatkozhattunk. Senki nem láthatta, hol vagyok gyors, vagy milyen trükköket vetek be. Most talán teszünk egy lépést ebbe az irányba."

Ecclestone telemetriát sem akar

Bernie Ecclestone elárulta, az ő fejéből pattant ki a rádiótilalom ötlete, de legszívesebben tovább szigorítaná a szabályokat. Egy határozott „igennel" válaszolt például arra kérdésre, hogy betiltaná-e a valós idejű telemetriát. A csapatok így csak a futam után férhetnének hozzá a telemetriai adatokhoz, ami szintén sokkal nagyobb önállóságot adna a versenyzőknek.

„A pilóták vezetik az autót, nekik kell meghozniuk a döntéseket. Nincs szükségük arra, hogy valaki a bokszutcai irányítóközpontból mondja meg nekik, merre menjenek" – jelentette ki Ecclestone, aki szerint minden versenyző örül a rádióforgalom csökkentésének. „A szabályok is kimondják, hogy a versenyzőknek segítség nélkül kell vezetniük az autójukat. Eddig segítették őket, és igazából ezután is ez lesz a helyzet" – utalt a telemetriára. „Még mindig túl sok olyan segédeszköz áll a rendelkezésükre, amelyektől meg kellene szabadulnunk."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!