Vágólapra másolva!
Elfogadja, hogy a Red Bull nem fog csapatsorrendet alkalmazni a hátralévő versenyeken. Az eltérő eredményeik ellenére sem romlott meg a kapcsolata a némettel.

Miután az Olasz Nagydíjon 60 pontra nőtt a különbség Daniel Ricciardo és Sebastian Vettel között a bajnoki tabellán, felmerült, hogy a Red Bull csapatutasításokkal segítheti az ausztrált a hátralévő versenyeken. Ricciardo a két Mercedes mögött a harmadik helyen áll az összetettben, s bár Rosberghez képest jelentős, 72 pontos a lemaradása, a dupla pontos idényzáró miatt egyesek még őt sem zárnák ki a bajnoki címért folytatott küzdelemből.

Helmut Marko azonban a napokban kijelentette, hogy a Red Bullnál a hátralévő 6 versenyre sem neveznek ki elsőszámú versenyzőt. Ricciardo Szingapúrban nem tagadta, hogy némileg csalódott a döntés miatt, de teljes mértékben elfogadja az istálló álláspontját.

„Nem szeretnék túl magabiztosnak tűnni, de egyébként sem szerettem volna erre támaszkodni" – utalt a csapat segítségére. „Azt szeretném, ha eleve Seb előtt haladnék, nem pedig azt, hogy félreálljon előlem. Így legalább még éhesebb leszek a sikerre – tudom, hogy ha szeretnék elöl lenni, akkor ezt csapatutasítások nélkül kell kiharcolnom."

Ricciardo szerint „igazságos" a csapat döntése, hiszen ő maga sem tartja túl reálisnak a bajnoki esélyeit. „Még mindig korai erről beszélni, de azt hiszem, mindketten elég nagy hátrányban vagyunk. Nem arról van szó, hogy ha segítene, akkor egyértelműen én nyernék. Ehhez egy nagy adag szerencsére is szükségünk lenne, nem csak csapatutasításokra."

Vettel elismeri csapattársa eredményeit Forrás: AFP

Jó a kapcsolatuk

Vettel minden bizonnyal pályafutása legnehezebb Forma-1-es idényét éli, hiszen zsinórban négy bajnoki cím után idén még csak kétszer állhatott fel a dobogóra, miközben csapattársa három futamgyőzelmet aratott. Ricciardo azt állítja, a váratlan eredmények ellenére nem változott kettejük kapcsolata az idény eleje óta.

„Ugyanúgy viselkedünk egymással, mint januárban vagy februárban. Nem mondanám, hogy megváltozott volna – csak jót tudok elmondani róla, és szerintem neki sincs problémája velem" – mondta Ricciardo. „Mindig nagy tisztelettel fogadja a győzelmeimet, odajön és gratulál. Ha el kell rohannia a verseny után, akkor is mindig küld egy elismerő üzenetet. Ez a mai napig nem változott, és nagyon tisztelem ezért. Szerintem csapattársakként nem is lehetne jobb a kapcsolatunk."

Ricciardo szerint Vettel nem küszködik annyira az idei autóval, mint sokan gondolják, gyakran csak pechesen alakulnak a versenyei. „A legutóbbi három nagydíjon gyorsabb volt nálam az időmérőn, ezen a téren nyilvánvalóan ő teljesít jobban. Én talán a vasárnapi teljesítményemmel okozok némi meglepetést, jól sikerülnek a versenyeim."

Az ausztrál úgy érzi, az utóbbi versenyeken a gumikkal való bánásmód billentette felé a mérleget a futamokon. „Úgy tűnik, én kicsit jobban tudtam vigyázni rájuk. Ami a nyers tempót illeti, szerintem most már ő is elkapta a fonalat" – mondta Vettelről.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!