Vágólapra másolva!
Határozottan cáfolta azokat a kedden megjelent sajtóértesüléseket Sebastian Vettel és a Red Bull tanácsadója, Helmut Marko is, amelyek szerint a négyszeres világbajnok német versenyző helyet cserélne Fernando Alonsóval a Ferrarinál. Marko szerint Vettel a Red Bull „legdrágább tétele”.

Az idei átigazolási szezon egyik legmerészebb híresztelése látott napvilágot kedden, mielőtt a csapatok prominens személyiségei repülőre ültek, és Szingapúr felé vették az irányt. A német Sport Bild és az olasz Sky Sports Italia szerint 2015-re helyet cserélhet egymással a jelenleg a Ferrarit erősítő kétszeres világbajnok Fernando Alonso és a Red Bull négyszeres világelsője, Sebastian Vettel.

„Nincs semmi újdonság" – jelentette ki Vettel. „Szerződésem van a Red Bull-lal, és jól érzem magam itt" – zárta rövidre a kérdést, ahogy Helmut Marko is gyorsan kizárta a spanyol szerződtetésének lehetőségét. „Alonso biztosan nem lesz a Red Bullnál" – szögezte le.

Vettel és Alonso a Red Bull és a Ferrari szerint sem cserél helyet Forrás: AFP/Lluis Gene

A Ferrari spanyol ászát a Scuderia egyre gyengébb szereplése miatt évek óta rendszeresen hírbe hozzák más csapatokkal, és egyesek számára Stefano Domenicali majd Luca di Montezemolo távozása is azt sugallta, hogy a napjai meg vannak számlálva. Ő maga azonban többször kijelentette, hogy a pályafutását a Ferrarinál kívánja befejezni, és élvezi a mindenkori csapatvezetés bizalmát is.

A pletykák viszont rendszeresen visszatérnek, legutóbb elsősorban a jövőre újraéledő McLaren-Honda együttműködés kapcsán. Sajtóértesülések szerint a Honda mindenképpen szeretne legalább egy élpilótát a McLarennél látni, de Alonso, az idei sikertelenséget egyre nehezebben viselő Vettel és a világbajnoki címért harcoló Lewis Hamilton is foglaltnak tűnik a jövő évre.

Vettel az egyik „legköltségesebb tétel" a Red Bullnál

Az előző szezon végéig szinte legyőzhetetlennek tűnő Sebastian Vettel számára az idén eddig nem jött ki a lépés. Számos műszaki hiba mellett új csapattársa, Daniel Ricciardo már 3:0 arányban vezet ellene a futamgyőzelmek terén. Vettel a szezon eleje óta egyre frusztráltabbnak tűnik az idei sikertelenség miatt, és olykor a csapata által választott taktika helyességét is megkérdőjelezte.

A Red Bull viszont cáfolja, hogy megingott volna a bizalom Vettel irányába. Ezt mutatja az is, hogy a német pilóta idén már a negyedik különböző karosszériát használhatja úgy, hogy a csapat egyelőre nem talált egyértelmű magyarázatot arra, hogy mi okozza Vettel idei problémáit.

„Vettel úr az egyik legköltségesebb tételünk" – nyilatkozta Marko a Bildnek, majd hozzátette: „Nem jó, ha nem tudjuk a legtöbbet kihozni belőle."

„Az nem fordulhat elő, hogy ne tudjuk kiaknázni a legértékesebb emberünk teljes potenciálját azért, mert nem a lehető legjobb autót adjuk neki" – magyarázta Marko.

Csak alkudoznak?

Bennfentesek spekulációi alapján az is elképzelhető, hogy Alonso hírbe hozásával a Red Bull csupán jobb alkupozícióba szeretne kerülni Vettellel szemben a 2016-ban lejáró szerződés újratárgyalása során, és a német pilóta pillanatnyi gyengébb teljesítményével szeretnék elérni, hogy Vettellel kedvezőbb anyagi feltételek mellett tudjanak hosszabbítani.

A német versenyző jelenleg a mezőny egyik legjobban fizetett tagja, a sokszorosát viszi haza annak a pénznek, amit Daniel Ricciardo kap a Red Bulltól. Ennek ellenére az idén meglepetésre Ricciardo áll jobban, és a Mercedes további megingásai esetén akár a pontversenyt vezető Nico Rosbergre is veszélyes lehet. Ennek ellenére Marko szerint nem várhatók csapatutasítások a Red Bullnál.

„Nálunk nincsenek, és ez így is marad" – közölte. „Ha Sebastian nyerni tud, akkor a lehetőség adott számára, akár Daniel van mögötte, akár nem. Ez a mi filozófiánk."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!