Vágólapra másolva!

Prost: Hülyeség, hogy Rosberg direkt ment neki Hamiltonnak

Kritikával illette a Mercedes vezetését a korábbi négyszeres világbajnok Alain Prost, amiért Toto Wolff és Niki Lauda az elmúlt futamok során megkérdőjelezhetően kezelték a világbajnoki címért küzdő Nico Rosberg és Lewis Hamilton konfliktusait.

A Mercedes versenyzői számára már a szezon kezdete óta nyilvánvaló, hogy kettejük közül kerül ki az idei bajnok, s bár az első futamokon még el tudták fojtani az egymással szembeni sérelmeiket, a Monacói Nagydíj óta lényegében nyílt háborúban állnak egymással.

Ellentétük a Hungaroringen és Spában csúcsosodott ki: előbb Lewis Hamilton nem volt hajlandó elengedni a győzelemre esélyesebb csapattársát, majd Belgiumban Nico Rosberg ütközött a brit pilótának, aki a defekt miatt elvesztette a pontszerzés lehetőségét.

„Nem gondolom, hogy a csapat 100%-ban helyesen járt el" – mondta Prost az Autosportnak. „Magyarországon a (Hamitonnak küldött) üzenet nem volt száz százalékig helyes, és azt sem hiszem, hogy Spában teljesen igazuk volt – jelentette ki. „Spa jó példa arra, hogy meddig fajulhat a dolog, ezt a helyzetet jól ismerem."

Hamilton és Rosberg konfliktusa kézben tartható, véli Prost Forrás: AFP

Az 1980-as évek végén Prost a Forma-1 történetének egyik legemlékezetesebb párharcának részese volt Ayrton Senna ellen, akivel kezdetben csapattársak voltak, majd külső ellenfélként is megmérkőztek egymással. Mindkét pilóta többször átlépte a sportszerűség határait, és az ellentétet csak Senna tragikus balesete előtt nem sokkal kezdték feloldani. Prost szerint az ilyen helyzetekben kulcsfontosságú a csapat szerepe.

„Csak a tényeket figyelembe véve szabad cselekedniük, nem pedig a következményektől tartva" – adott tanácsot a Mercedes vezetésének. „A következmények elég rosszak voltak, elvesztettek egy versenyt, amit nem lett volna szabad, és Lewis számára ez nagy baj" – ismerte el. „Ez volt a következmény, de ami történt, az szinte semmiség volt, csupán a helyzet téves értékeléséből adódott."

A külső hatások okozhatnak konfliktust

Senna oldalán Prost gyakorlatilag a versenyzők közötti taktikai, pszichológiai és vezetéstechnikai trükkök teljes eszköztárát megismerte, így nála hitelesebb forrást nehéz találni, ha a pilóták megmozdulásainak elemzésére van szükség. Prost kizártnak tartja, hogy Rosberg és Hamilton spái ütközése szándékos volt.

„Ilyet nem lehet direkt csinálni, mert az ember tudja, hogy sokkal nagyobb esélye van annak, hogy megsérül az első szárnya és nem okoz defektet" – közölte Prost. „Amikor azt olvasom, hogy (Nico) ezt szándékosan tette, az hülyeség, teljesen lehetetlen."

„Viszont (a Mercedesnél) mindenki túlreagálta, és ebben rejlik a helyzet igazi veszélye" – mutatott rá. „Ez gyakran nem is a versenyzőktől ered, hanem kívülről. Nagyon meglepett, hogy Toto (Wolff) és Niki (Lauda) szinte támadták Nicót" – elevenítette fel a menedzsment tagjainak nyilatkozatait rögtön a spái futam után.

Prost szerint az ilyen jellegű események megingathatják a csapat helyzetét, s bár a Mercedes egyetlen tagja sem követett még el helyrehozhatatlan hibát, a szituációt mostantól egyre nehezebb lesz kezelni. A francia viszont úgy véli, nem lesz komoly gond a Mercedes berkein belül.

„A legfontosabb dolog a hozzáállásuk. Nem szabad nyíltan állást foglalniuk senki mellett, és mindkét féllel egyenlően kell bánniuk" – magyarázta. „A kívülállók - a barátok, a menedzserek, a sajtó - okozzák a gondokat. Az biztos, hogy a viszonyuk nagyon törékeny, de szerintem rendben lesznek."

Elemzésünk Rosberg és Hamilton spái ütközéséről itt olvasható.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!