Vágólapra másolva!
Kihasználja az idei egy lehetőségét, és változtat a sebességváltó-áttételeken a Mercedes a szingapúri verseny előtt, ezzel év eleji hibáját korrigálja. Pat Symonds, a Williams technikai igazgatója szerint ötsebességes váltó is elég lenne a jelenlegi versenyautókhoz.

A szezon során először és valószínűleg utoljára változtat sebességváltója áttételezésén a Mercedes forma-1-es csapata. Az idei szabályok tiltják, hogy az istállók versenyről versenyre optimalizálják váltóik áttételeit, az idei szezon során csupán egyszer lehet büntetlenül változtatni rajtuk. A Mercedes ezt a szingapúri futam előtt teszi meg, amivel egy szezon eleji hibát küszöbölnek ki.

Az Auto Motor und Sport értesülései szerint a Mercedes mérnökei tévedtek az optimális váltóáttételek kiszámításakor, ezért a szezon leggyorsabb pályáján, Monzában fordult elő első alkalommal, hogy Nico Rosberg és Lewis Hamilton felváltottak az idei szezontól létező 8. fokozatba.

„Az összes többi pályán túl hosszú volt" – ismerte el a német lapnak Aldo Costa, a domináns Mercedes W05 Hybrid főtervezője.

A gyári Mercedes év eleji döntése ellenfelüket, a szintén Mercedes erőforrásokat, de saját fejlesztésű váltót használó Williams csapat technikai igazgatóját, Pat Symonds-ot is meglepte. Ők végül más kiosztás mellett döntöttek.

Módosítja váltóáttételezését a Mercedes Forrás: AFP

„Eleinte kissé aggódtunk, mert úgy gondoltuk, hogy (a Mercedes) kívül-belül ismeri a saját motorját" – mondta Symonds. „Néhány futam után viszont megnyugodtunk."

Symonds úgy véli, az idei évre előírt nyolcfokozatú váltó használata nem indokolt, az új erőforrások nagy nyomatéka révén egyszerűbb műszaki megoldásokat is használhatnának a csapatok.

„A motorok annyira nyomatékosak, hogy egy ötsebességes váltóval is tudnának működni" – jelentette ki Symonds. „Sok helyet és tömeget meg tudnánk spórolni vele."

„Sajnos azonban a szabályok előírják a nyolcadik fokozat meglétét. Egyébként soha nem használnánk."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!