Vágólapra másolva!
A hétvégén már nyolcadik alkalommal érkezik Magyarországra a World Series by Renault, ami egy évtizede bizonyul kiváló iskolának a jövő forma-1-es sztárjai számára. A fiatalok mellett David Coulthard is bemutatót tart a Red Bull F1-es autójával. Az ingyenes rendezvényen családi programok is várják a nézőket.

A Hungaroring évek óta egyre színvonalasabb versenyprogramjának állandó résztvevőjévé vált World Series by Renault az idén visszatért Magyarországra. A hosszú nyári szünet után a Formula Renault 3.5 és a Eurocup Formula Renault 2.0 versenyzői Mogyoródon kezdték meg a szezon utolsó, három versenyhétvégéből álló szakaszát, ami sokuk számára döntő időszaknak bizonyulhat pályafutásuk szempontjából.

A fő versenyszám az idén is az 530 lóerős, V8-as motorokkal és állítható hátsó szárnnyal ellátott Formula Renault 3.5 versenyautók két futama lesz szombaton illetve vasárnap. Az előző évekhez hasonlóan a forma-1-es bemutatkozás küszöbén álló pilóták, ezúttal Carlos Sainz Jr, Roberto Merhi és az ifjú Szergej Szirotkin csatájára van a legnagyobb esély a 26 fős mezőnyben.

A pénteki esőben az ifjabb Sainz végzett az élen Forrás: WSR

A küzdelmükre érdemes odafigyelni, hiszen Sainz a Red Bull tehetségkutató programjának tagjaként bármikor behívót kaphat egy F1-es tesztelésre, a DTM-et is megjárt Roberto Merhi pedig az Olasz Nagydíj péntek délelőtti szabadedzésén már be is mutatkozott Monzában a Caterham pilótájaként. Ugyanez vár Szirotkinra is, aki valószínűleg az Orosz Nagydíj szabadedzésén tesztelhet majd a Saubernél.

Jó ómen a versenyzők számára, ha sikeresek a Hungaroringen: az itteni győztesek közül többen is tesztlehetőséghez jutottak a Forma-1-ben. A 2010-es első futamot megnyerő Daniel Ricciardo és a 2011-es első Jean-Eric Vergne is az F1 állandó résztvevői lettek, annak ellenére, hogy a Formula Renault 3.5-ben Red Bull-támogatott versenyző még soha sem nyert bajnoki címet. Ez Carlos Sainz Jr-nak sikerülhet először, aki az eddigi 11 futamból ötöt megnyert, és 157 ponttal magabiztosan vezet a 118 pontos Merhi előtt.

A Formula Renault 2.0 versenyzői között is találhatók ismerős nevek: a McLaren tehetségkutató programjának tagja, a belga Nyck de Vries mellett a korábbi F1-es futamgyőztes Olivier Panis fia, Aurélien is rajthoz áll.

F1-es bemutató, családi programok a versenyek szünetében

A szombaton és vasárnap díjmentesen, de belépővel látogatható versenyhétvégén 12 órányi program várja az érdeklődőket a Hungaroringen. Az előrejelzések által ígért kedvezőtlen időjárás még az átlagosnál is változatosabb és látványosabb versenyeket ígér, a kiegészítő programok pedig az egész család számára szórakozást ígérnek.

A futamok szünetében, naponta két alkalommal a tizenháromszoros F1-es futamgyőztes David Coulthard tart bemutatót egy korábbi, még V8-as motorral szerelt Red Bull Renault-val, de lesz látványos show az új Renault Twingókkal és klasszikus versenyautók felvonulása is.

A World Series by Renault híresen nézőbarát hangulata sem változott: a paddock területe az idén is szabadon bejárható, ahol lehetőség nyílik betekinteni a csapatok és versenyzők napjaiba vagy akár egy-egy autogram erejéig találkozni velük.

A paddockban és a Super Gold tribün mögötti kiállító területeken játék sátor, Michelin szimulátor, Renault és Dacia személyautók kiállítása, közlekedésbiztonsági bemutató, gyermekfalu és Disney zóna is található a Hungaroringen.

Viharos kezdés a Hungaroringen

Nem kímélte az időjárás a versenyzőket a WSR pénteki tesztjein. Mind a Formula Renault 3.5, mind a 2.0 mezőnyének erősen felázott, de a délután folyamán javuló állapotú pályán kellett megkezdeniük a felkészülést a hétvégi futamokra. Ennek is köszönhetően a két mezőny számára rendelkezésre álló kétszer egy órában több alkalommal is előkerült a piros zászló, de komolyabb baleset nem történt a Hungaroringen.

A 2.0-sok mezőnyében Charles Leclerc volt a leggyorsabb Forrás: WSR

Némi meglepetésre a szabadkártyával induló Charles Leclerc volt a leggyorsabb a Formula Renault 2.0-s versenyzők közül, aki életében először próbál szerencsét a Hungaroringen. A délelőtt folyamán Nyck de Vries állt az élen, de a pálya állapotának javulásával Leclerc, Jack Aitken és Bruno Bonifacio is megelőzte a belga tehetséget.

A királykategóriában a papírformának megfelelően Carlos Sainz Jr kezdte az élen az edzéseket, és az időeredmények alapján jelentős fölénnyel nőtt az ellenfelek fölé. A felszáradó pályán, a második edzés végén Oliver Rowland és Pierre Gasly is jobb időt futott, köridőiket viszont törölték, mert azokat a piros zászló bemutatása után érték el.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!