Vágólapra másolva!
A fiatal holland 148 kört tett meg hiba nélkül nedves, majd száraz pályán, ezzel megtette az induláshoz szükséges minimumtávot. A Toro Rosso szakemberei elégedettek a teljesítményével.

A 2015-re már biztos Forma-1-es üléssel rendelkező Max Verstappen 148 kört teljesített az olaszországi Adria versenypályán a Toro Rosso 2012-es autójával. A fiatal holland összesen 400 kilométert tett meg hiba nélkül változó körülmények között, így elérte a szuperlicensz megszerzéséhez szükséges távot.

A teszt nedves pályán kezdődött, így Verstappen intermediate gumikon körözhetett, majd a fokozatosan javuló körülményeknek köszönhetően száraz pályán is gyakorolhatta a vezetést a Toro Rosso 2012-es autójával.

"Már nagyon vártam az első Forma-1-es tesztemet egy igazi versenypályán, és igazán élveztem" - nyilatkozta a jelenleg 16 éves pilóta. "Jó lehetőség volt ez arra, hogy Xevivel együtt dolgozzunk, aki jövőre a versenymérnököm lesz, valamint arra is, hogy a kormányon lévő gombok kezelését megszokjam."

"Úgy érzem, jól ment, és alig várom, hogy újra Forma-1-es autót vezethessek, amilyen hamar csak lehet."

Verstappen túl van első F1-es tesztjén Forrás: Toro Rosso

Xevi Pujolar, Verstappen leendő versenymérnöke elégedetten nyilatkozott a pilóta teljesítményéről. "Miután slickekre tudtunk váltani, megszokhatta az autót száraz pályán is, és egyre gyorsabb lett. Többféle üzemanyagszintet kipróbáltunk, időmérő és versenykonfigurációban egyaránt."

"Remekül összpontosított, nagyon precíz volt. Gyorsan tanul, és nem kérdez sokat" - mondta, majd hozzátette, hogy "az első napja nagyon meggyőző volt."

Steve Nielsen, a Toro Rosso sportigazgatója is dicsérte jövendőbeli pilótájukat. "Max remek munkát végzett. Olyan benyomást tett ránk, mintha már vezetett volna Forma-1-es autót. Nem tűnt úgy, mintha az első napja lett volna a volán mögött."

"Egész nap nem vétett egyetlen hibát sem, magabiztosnak tűnt, és ha egyszer mondtunk neki valamit, azonnal meg is tanulta."

Verstappen ezzel teljesítette a szuperlicensz megszerzéséhez szükséges kilométereket, az első teszt azonban valószínűleg nem az utolsó volt. A Toro Rosso már korábban is célzott rá, hogy pilótájuk a szezon hátralévő részében néhány pénteki szabadedzésen is részt vehet, valamint az évad utáni fiatal versenyzők tesztjén is, Abu-Dzabiban őt szerepeltetik majd.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!