Vágólapra másolva!
Legalábbis korábbi csapattársa, Jenson Button szerint. Úgy véli, Hamilton sokat változott, mióta a Mercedeshez szerződött, és most már meg tud birkózni a problémáival.

Noha a McLarennél töltött három közös évük alatt nem volt felhőtlen a kapcsolatuk, Jenson Button most rendkívül elismerően nyilatkozott korábbi csapattársáról, Lewis Hamiltonról. A két brit 2010 és 2012 között versenyzett együtt a wokingi istállónál, majd Hamilton átigazolt a Mercedeshez. Egyelőre úgy tűnik, nagyon jól járt a váltással – míg a McLaren azóta egyetlen futamot sem tudott nyerni, ő idén a világbajnoki címért küzdhet a szintén mercedeses Nico Rosberg ellen.

Button azonban úgy véli, Hamilton nem csupán az istállóváltás miatt ér el jobb eredményeket idén. Szerinte azon kívül, hogy honfitársa kiemelkedően tehetséges, érettebbé is vált az elmúlt években. „Szerintem ő az egyik leggyorsabb versenyző, aki valaha Forma-1-es autóba ült" – nyilatkozta Button a Sky Sportsnak. „Ami a nyers tempót illeti, valószínűleg jobb képességekkel rendelkezik, mint bárki más."

„Mindannyian tudjuk azonban, hogy a Forma-1 nem a veleszületett képességekről szól – az a lényeg, hogy ezekre a képességre hogyan tudunk tovább építeni, valamint mérnöki képességekre is szükségünk van. Az is számít, hogyan tudunk több száz emberrel egy csapatban dolgozni, hogy sikeresen fejleszthessük az autónkat" – magyarázta Button, aki szerint ez lehetett az oka annak, hogy 2011-ben legyőzte Hamiltont a pontversenyben, és a három év alatt összességében is több pontot szerzett.

Button elismerően nyilatkozott korábbi csapattársáról Forrás: AFP

Más ember lett

A 2009-es világbajnok szerint Hamilton sokat fejlődött ezeken a területeken, és mentálisan is erősebb, mint néhány évvel ezelőtt. „Úgy tűnik, nagyon jól érzi magát a bőrében – ő már nem az a Lewis, akit a csapattársamként ismertem" – nyilatkozta. „Úgy látom, meg tud birkózni a problémáival. Nem tudom, ez csak színjáték-e, vagy tényleg elég magabiztos ahhoz, hogy minden gondja után visszavágjon, és újra a bajnoki címért küzdjön. De szerintem most már tényleg képes erre."

Korábban egyébként Hamilton is rendkívül elismerően beszélt korábbi csapattársáról, aki a mezőny legtapasztaltabb pilótájaként már a 15. F1-es idényét teljesíti. „Hihetetlenül tisztelem Jensont, amiért minden évben ilyen nagy motivációval tér vissza – ez egyre nehezebb, ahogy az ember öregszik" – mondta.

„Egyre nehezebbé válik a felkészülés, még a fiatalabbak számára is. Évről évre egyre nehezebb vállalni a kihívást, és ennyi energiát áldozni rá. Ő mégis minden évben itt van, és rendkívül összeszedett – még idén is, amikor elveszítette az édesapját, aki korábban mindig mellette volt."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!