Vágólapra másolva!
Csalódott, de nem tartja katasztrófának a 2. helyet Monzában - kérdésünkre azt is elmondta, hogy a spái incidenst már maga mögött hagyta, annak nem volt köze a győzelmet eldöntő kicsúszásaihoz. A győztes Lewis Hamilton azt érezte, hogy a kerékcserék után csak az első körökben lehet esélye Rosberg megelőzésére.

Az Olasz Nagydíjon a Mercedes versenyzői vívtak meg egymással a győzelemért, és a csatát végül Nico Rosberg hibája döntötte el a 29. körben. A rajttól kezdve élen álló német a 9. körben még másfél másodperces időveszteséggel megúszta a kirándulást az első sikán melletti menekülőúton, de miután másodjára is elrontotta az itteni féktávot, csak Lewis Hamilton mögé tudott visszatérni a pályára.

Az Origo GPhírek kérdésére elmondta, hogy már túltette magát a spái eseményeken - ahol nekikoccant csapattársának, tönkretéve a versenyét, és ezért a Mercedes fejmosásban részesítette -, és az ott történteknek nem volt köze a kicsúszásához.

"Már a hétvége előtt magam mögött tudtam a Spában történteket. A mai versenyt egy hiba döntötte el. Lewis gyorsabb volt, ennyi" - nyilatkozta Rosberg. "Ha nem is nézek ki letörtnek, attól belül még nagyon csalódott vagyok. De nincs értelme lógatni az orrunkat."

"Lewis gyorsan érkezett mögöttem, ezért nekem is magasabb fokozatba kellett kapcsolnom. Ennek a következménye volt a hibám" - magyarázta. "Monza az egyik legnehezebb pálya a féktávokat tekintve, mert itt kicsi az autók leszorítóereje, és a végsebességek itt a legmagasabbak. Ez nem kifogás, hanem tény. Itt ez jelenti a kihívást, és sajnos kétszer is elbuktam rajta a versenyen."

Nico Rosberg hibája a célegyenes végén Forrás: AFP/Olivier Morin

Ugyanakkor nem érzi tragédiának a monzai végkimenetelt. "Így is 2. lettem, sok pontot szerezve, vagyis nem történt katasztrófa" - véli. "Rosszabbul is alakulhatott volna - csupán 7 pontot vesztettem Lewisszal szemben."

Paddy Lowe, a csapat technikai igazgatója elárulta, hogy versenyzőjük jól reagált a kicsúszásakor. "Beszéltünk a pilótákkal erről: szóltunk nekik, hogy ha elrontják a féktávot, akkor ne próbálják meg bevenni a kanyart, hanem hajtsanak át a menekülőúton. Erre azért van szükség, mert a kockásra fékezett gumi súlyosan ártana az egykiállásos stratégiának. Szóval Nico helyesen cselekedett" - mondta.

A németnek Belgiumban is azért kellett a tervezett kettő helyett háromszor a bokszba állnia a futamon, mert egyszer elfékezte az egyik abroncsát.

Hamilton ismeretlen problémával szembesült

Hamiltonnak annak ellenére sikerült nyernie, hogy a rajtnál nem stimmeltek a beállításai, és csak lassan tudott elindulni az első rajtkockából. "Amikor felálltam a rajtrácsra, nem működött az a gomb, amelyikkel az elindulási folyamatot lehet vezérelni" - elevenítette fel a történteket. "Ilyesmi még nem fordult elő korábban, és mindenféle kijelző felgyulladt. Próbáltam a lehető leggyorsabban kilőni, manuálisan szabályoztam a fordulatszámot, és végül megúsztam azt, hogy sok pozíciót veszítsek."

Forma-1, Lewis Hamilton, Olasz Nagydíj, Nico Rosberg Forrás: AFP/Olivier Morin

A brit a 4. helyre csúszott vissza, de 10 körön belül Kevin Magnussent és Felipe Massát is sikerült visszaelőznie. Ezután eredt Rosberg nyomába, akit a kerékcserékig körülbelül 1,5 másodpercre közelített meg.

Bár rádión azt az üzenetet kapta, hogy a gumik kímélése érdekében kicsit nagyobb távolságot tartson csapattársa mögött, nem követte az utasítást - ez végül nyerő döntésnek bizonyult. "Szóltak, hogy maradjak le kicsit, de tapasztalatból tudtam, hogy nem így lehet előre jutni, ezért más megoldást választottam" - mondta Hamilton. "Jónak éreztem az autót, és a verseny folyamán pont akkor voltam a legközelebb (Rosberghez). Az előző etap alapján tudtam, hogy ha idősebb gumikon követem Nicót, nehezebb tartani vele a lépést, ezért az egyetlen esélyem az etap elején kínálkozott."

Hamilton a győzelmével 22 pontra csökkentette a hátrányát Rosberg mögött.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő fekete dobozt a jobb oldali hasábban!