Vágólapra másolva!
A Ferrari elnöke cáfolta a pletykákat, és csak általánosságokról beszélt Monzában, ez azonban nem mindenkit győzött meg arról, hogy a csapat vezérkara egyben marad. Az adu ászuk, Fernando Alonso nem az ő jelenlététől teszi függővé a folytatást.

Az Olasz Nagydíj hétvégéjének egyik legforróbb témája volt, hogy a Ferrari elnöke, Luca di Montezemolo a kudarcokkal teli évek után vállalja-e a felelősséget, és benyújtja-e a lemondását.

Ezt sokan időszerűnek tartanák, mivel az egyéni vb-címet legutóbb 2007-ben elhódító csapat hierarchiájának minden szintjén voltak olyanok, akik már az állásukkal fizettek az elmaradt eredményekért, Montezemolo azonban mindvégig a helyén maradt. Pedig egyesek, köztük a Ferrari korábbi technikai igazgatója, Aldo Costa – aki ma már a Mercedes sikereinek egyik kovácsa – kifejezetten őt tartják a felelősnek a Scuderia hibás stratégiai döntéseiért.

Montezemolo látványosan összeölelkezett Alonsóval Monzában Forrás: Ferrari

Bár az áprilisban hivatalba lépett csapatfőnök, Marco Mattiacci nem volt hajlandó kommentálni, de nem is cáfolta egyértelműen a híresztelést, Montezemolo szombaton megtette – igaz, nem mindenkit győzött meg. „Azt hiszem, ez a pletyka kezd túl nagy port kavarni" – mondta a Ferrari motorhome-jának ajtajában tolongó újságíróknak az Olasz Nagydíj hétvégéjén Monzában tett szokásos látogatásán, az időmérő előtt.

„Pedig tavaly márciusban egyértelművé tettem, hogy még legalább három évig hajlandó vagyok ebben a szerepben folytatni, és ha bármi megváltozik, én leszek az első, aki közli ezt."

Alonso jövője lehet a kulcs

A Montezemolo távozásáról szóló híreknek közük lehet ahhoz, hogy Fernando Alonso, akit Adrian Campos nemrég „a legjobb dolognak" nevezett a Ferrarinál, komolyan fontolóra vette a távozás lehetőségét. Azt kevesen vonják kétségbe, hogy ő az egyetlen, akin biztosan nem múlik a világbajnoki győzelem, ezért az elvesztése súlyos csapást mérne az istállóra.

Alonso közismerten jó viszonyt ápol Montezemolóval, aki szombaton látványosan össze is ölelkezett vele a garázsban, a kamerák előtt. Mivel azonban a csapatnál már szinte minden más kulcsfigurát lecseréltek az elmúlt évek során, a spanyol ásznak nehéz újabb, hihetően hangzó ígéreteket tenniük, hogy meggyőzzék a maradásról, amikor a rivális alakulatok, köztük a McLaren, ajánlatokat tesznek neki.

Ezért nem tűnnek teljesen alaptalannak azok a pletykák sem, amelyek szerint az ultrasikeres Schumacher-korszak technikai igazgatója, Ross Brawn csapatfőnökként térhet vissza Maranellóba. Mattiacci nemrég elismerte, hogy nyitottak lennének rá, bár azt is hozzátette, hogy erre a forgatókönyvre kevés esélyt lát.

Az Origo GPhírek kérdésére, hogy Montezemolo távozása bármilyen irányba befolyásolná-e a döntését a Ferrarival kapcsolatban, Alonso azt felelete: „Hm... Nem."

„Boldog vagyok, hogy Luca marad. Nagyon jó viszonyba kerültem vele az elmúlt hat évben" – árulta el. „A hangulat szempontjából sokat számít a jelenléte, illetve az, hogy milyen a kapcsolata a csapat tagjaival, és különösen a versenyzőkkel. Sokat beszélünk telefonon a versenyhétvégék alatt, sőt azokon kívül is. Már csütörtök este elmondta nekem, hogy a távozásával kapcsolatos pletykák nem igazak."

Montezemolo jobb autót vár

Rövid beszédében, amelyen a tőle megszokott témákat – például a Forma-1 aktuális szabályrendszerével kapcsolatos aggályait – hozta fel, Montezemolo sokadszor jelentette ki, hogy hatékonyabb munkát vár a Ferraritól.

„Fernandónak 2016 végéig szerződése van velünk, és ugyanarra vágyik, mint én meg a szurkolóink: egy ütőképesebb autóra" – mondta. „Együtt dolgozunk a nemrég kinevezett csapatfőnökkel, Marco Mattiaccival azon, hogy új életet leheljünk a csapatba, és végrehajtsuk a szükséges átszervezéseket. Bőven van dolgunk, a főhadiszálláson is mindent meg kell tennünk ahhoz, hogy visszatérjünk a csúcsra."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!