Vágólapra másolva!
Webber nem biztos benne, hogy Rosberg és Hamilton tartósan képes lesz együtt dolgozni. A Mercedes szerinte jelenleg nem igazi csapat, mivel a pilóták kizárólag magukért versenyeznek. Úgy véli, ez csak a kezdet, az igazi rémálom ezután jön.

A tavaly év végén visszavonult ausztrál pilóta nem csupán versenyzői tapasztalata miatt számít bennfentesnek a Rosberg-Hamilton párharcban , hiszen az emlékezetes 2010-es Török Nagydíjon maga is részese volt egy csapaton belüli ütközésnek. Akkor a két Red Bull akadt össze, hosszú évekre megpecsételve a riválisok kapcsolatát.

„A Mercedes most nagyon nehéz helyzetben van, mivel a pilóták nincsenek jó viszonyban egymással" – mondta Webber a Herald Sunnak. „Érdekes lesz, és nemcsak az idei évre vonatkozóan, hanem hogy vajon együtt tudnak-e majd dolgozni a távolabbi jövőben. Jó az a csapatnak, ha ez a két srác 2015-ben is együtt versenyez?"

Webber is évekig keményen versengett Vettellel Forrás: AFP

A Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff már a szezon elején úgy nyilatkozott, eljöhet az a pont, amikor nem lesznek képesek arra, hogy a versenyzők rivalizálását kordában tartsák. Számítottak tehát a viszony elmérgesedésére, és számos eshetőséget fontolóra vettek, a jelenlegi helyzet azonban kétségkívül rendkívüli. Azzal, hogy a csapattársak egymást ütötték ki, új fejezetet nyílt a versengésükben.

Webber szerint csak addig lehet csapatról beszélni, amíg a benne résztvevők képesek küzdeni egymásért is. „Az övék jelenleg nem egy csapat. Úgy tűnik, a pilóták saját magukért versenyeznek."

„A kérdés most az, ki fogja újra összefogni a társaságot. Azok, akik Niki (Lauda) és Toto (Wolff) fizetését is adják? Mert végső soron, ha a pilóták nem hallgatnak a közvetlen feletteseikre, azt kell majd mondaniuk nekik: 'Lewis és Nico, jelenésetek van a Mercedes nagyfőnökeinél, mert ők fizetnek titeket, mégpedig azért, hogy csapatként dolgozzatok együtt'" – mondta.

Nehéz lesz a versenyzésre koncentrálniuk

A veterán ausztrál pilóta szerint ilyenkor nehéz a versenyzésre figyelni, ráadásul az igazi bonyodalmak csak ezután következnek. „A lényeg az, hogy a pilóták a vezetésre összpontosítsanak. Rémálommá fog válni az életük csütörtökön, pénteken. Ott vannak az autóval, a médiával kapcsolatos feladataik, és az egész egyre csak rosszabb lesz."

„Amikor kimennek a pályára, csak egymásra fognak gondolni. Más nem igazán van versenyben ellenük. Kizárólag arra figyelnek majd, hogy legyőzzék a másikat. Ez történik akkor, amikor egy csapat autója ennyire uralja a pályát" – jelentette ki.

„Könnyedén meg fogják nyerni a konstruktőri bajnokságot, ezért a versenyzők tudják, hogy az egyik bajnoki cím már zsebben van. Csak az egyéni vb marad."

A Mercedes előnye 157 pont a második helyezett Red Bull előtt, míg a pilóták pontversenyében Rosberg 29 ponttal előzi meg Hamiltont.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!