Vágólapra másolva!
Eric Boullier ismét egyértelműsítette, hogy élversenyzőt akarnak szerződtetni. A végleges döntésre nem kell télig várni, néhány héten belül bejelenthetik a 2015-ös pilótapárosukat. Könnyen lehet, hogy Button a partvonalon kívülre szorul.

A McLaren a jövő évtől új motorszállítóval, a Hondával fog versenyezni. A 2008 végén kivonuló gyár hat év szünet után tér vissza a Forma-1-be. Az együttműködés nem merül ki pusztán a motorszállítói szerződésben, a japánok ugyanis gyári támogatást adnak majd a wokingi istállónak.

A kapcsolattól azt remélik, a patinás csapat ismét képes lesz felvenni a versenyt a legjobbakkal, és visszatér az élmezőnybe. Ehhez pedig, mint azt már korábban is egyértelművé tették, élpilótára van szükségük.

A McLaren korábbi sikereinek egyik legfőbb kovácsa, Ron Dennis az idén foglalta el ismét a Forma-1-es istálló főnöki székét. Rögtön leszögezte, mindkét jelenlegi versenyzőjüknek jól kell teljesítenie, ha 2015-re is szeretnének maradni.

Vettel és Alonso a McLaren jelöltjei Forrás: AFP/Lluis Gene

Jenson Button helyzete már korábban bizonytalanná vált, emlékezhetünk Ron Dennis kritikájára, illetve a világbajnok válaszára is. Ő elismerte, könnyen lehet, hogy az idei lesz az utolsó szezonja a Forma-1-ben.

„Még nem ültünk le beszélni erről" – ismerte el Button a BBC-nek. „Ha vissza kell vonulnom az év végén, ám legyen, de úgy érzem, sok van még bennem. Nem tudom elképzelni az életemet autósport és különösen Forma-1 nélkül."

Az újonc Kevin Magnussen helye sem biztosított, így akár az is előfordulhat, hogy mindkét pilótáját lecseréli a McLaren.

Kik érkezhetnek helyettük?

Számos találgatás látott már napvilágot arról, kik vezethetik az újjáalakuló McLaren-Hondákat. Fernando Alonso átigazolásáról hónapok óta hallani lehet. A Ferrari nem látja akadályát a jelenleg 2016 végéig szóló szerződés további három évvel való meghosszabbításának, Alonso azonban állítólag az eddigi fizetésének körülbelül a dupláját kéri ezért.

Vettel átigazolásának pedig eredetileg az adott alapot, hogy Giancarlo Minardi egykori csapattulajdonos értesülése szerint a Honda és Bernie Ecclestone közösen győzködik a címvédőt a kihívás elfogadására. Csütörtökön már a spekulációkkal óvatosan bánó rangos szaklap, az Autosport is Vettel lehetséges szerződtetéséről írt.

A McLaren versenyigazgatója, Eric Boullier elismerte: mindent megtesznek azért, hogy Vettelt vagy Alonsót megnyerjék a céljaikhoz, és mindaddig nem tesznek le erről, amíg a pilóták egyértelműen vissza nem utasítják őket. „Minden pilótánál megpróbálkozom, aki illeszkedik a jövőre vonatkozó terveinkbe" – mondta.

Pár héten belül eldőlhet

Bár Vettel szerződése 2015 végéig szól a Red Bullnál, Alonso pedig a 2016-os szezon végéig írt alá a Ferrarihoz, ez nem tántorítja el a wokingiakat. A McLarennél azt is elárulták, hajlandóak várni is a két sztárra, ha jelenlegi csapataikkal élő szerződésüket ki kell tölteniük.

„Még mindig tárgyalunk, annyi időt szánunk rá, amennyit kell. Nem akarunk tévedni. Csak egy lövésünk van, és nem szeretnénk elhibázni" – nyilatkozta Boullier. „Ha lesz elég időnk átgondolni és felkészülni a stratégiánkra, akkor meg is fogjuk azt tenni."

„A McLaren élcsapat, gazdag múlttal. Az a célunk, hogy visszakerüljünk oda, ahol lennünk kellene."

Boullier megerősítette, hogy rövid időn belül választ vár Alonsótól és Vetteltől. Ez azért is fontos a wokingi istállónak, mert legkésőbb a Szingapúri Nagydíj előtt szeretnék tisztázni a jövő évi felállásukat.

Boullier nem tudta megmondani, pontosan mikor lesz végleges bejelentés, ám kijelentette, hogy a döntésre nem kell télig várni. „Hamarosan eljön az idő, néhány héten belül." – ígérte.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!