Vágólapra másolva!
A finn versenyző pénteken elégedett volt az autóval, de szerinte még erősebbé tehetik a spái futamra. A Williamsnél úgy érzik, hogy jó eséllyel harcolhatnak a dobogóért. Bottas szeretné, hogy a győzelemért kockázatokat is vállaljanak.

A Williams bizakodva érkezett a Belga Nagydíjra, és a jelek szerint nem alaptalanul: az első edzésnap délutánján Felipe Massa a 4., Valtteri Bottas a 6. helyre kormányozta be autóját. A sok egyenessel rendelkező pálya kedvez az erős motorral felszerelt autójuknak, ezért szeretnének felállni a dobogóra a versenyen.

"Sikerült teljesítenünk a tervezett feladatok zömét, és összességében jól alakultak az edzések számunkra" - jelentette ki Rob Smedley, a Williams teljesítményért felelős mérnöke. "A célunk az, hogy a dobogóért vívott küzdelem részesei maradjunk a szezon második felében, és a mai eredmények alapján úgy tűnik, hogy ez megvalósulhat."

Bottas azt mondta, hogy a leggyorsabb körében elkövetett egy kisebb hibát, ám így is jó időt futott. "Sokat foglalkoztunk ma a beállításokkal, hasznos eredményekkel. Az időmérőn és a versenyen erős szereplésre számítunk, mert a pálya kedvez az autónknak. A nap elejétől fogva jónak éreztem a balanszot, és később sikerült javítanunk is rajta. Mindazonáltal úgy vélem, hogy vasárnapig még jobb teljesítményt sajtolhatunk ki az autóból" - mondta.

Valtteri Bottas bizakodó Forrás: AFP/Ben Stansall

Mindkét Williamst megelőzte Fernando Alonso a Ferrarival, valamint Bottas elé Jenson Button is beférkőzött. Massa úgy véli, hogy az idényt uraló Mercedeseken kívül bárkivel felveszik a harcot.

"Jó pénteki napunk volt, nem szembesültünk problémákkal. Sikerült további ismereteket szereznünk az autóról" - mondta. "A Mercedes továbbra is roppant erősnek tűnik, és látszólag előnyben vannak a többiekkel szemben, de jó esélyünk lehet harcolni a dobogóért."

Kockázatvállalás kell

Bottas háromszor már dobogóra állhatott a Forma-1-ben, ezért többé nem elégszik meg pusztán annak második vagy harmadik fokával. Azt szeretné, hogy ha esély nyílik rá, a Williams kockáztasson a győzelemért. "Nem szabad ostobának lennünk, de ha esély nyílik rá, egyértelműen rá kell hajtanunk a győzelemre" - mondta.

"Csapatként szerintem sokat erősödtünk a szezon korábbi részéhez képest. Sokat tanultunk, így talán rizikósabb döntéseket is hozhatunk. Mindazonáltal a csapaton múlik, hogy milyen legyen a hozzáállásunk."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!