Vágólapra másolva!
Lehet, hogy a Belga Nagydíjon is tönkrement az egyik motorja. Arról már lemondott, hogy a hajtásláncban felhasználható elemeivel az engedélyezett kereten belül tud maradni, és elkerülhetetlennek tartja, hogy emiatt előbb-utóbb büntetéseket kapjon.

Nem zárta jól az első edzésnapot a Red Bull Spában, ugyanis azon túl, hogy az autójuknak nem kedvez a pálya, Sebastian Vettelnek a teljes második tréninget ki kellett hagynia műszaki hiba miatt. "Ez nem segített abban, hogy bármi tapasztalatot is gyűjtsek ma. Nem vezettem sokat, leszámítva néhány kört délelőtt" - mondta a német, akit nem először sújtott balszerencse idén. Valószínű, hogy ezek miatt előbb-utóbb az engedélyezett mennyiségnél több elemet kell beszerelni az autójába, amiért büntetés jár.

A kihagyott edzésnek lehetnek kedvezőtlen következményei a számára. "Sok az elvégzendő feladat, és itt különösen fontos, hogy sok mindent szemügyre vegyünk. Minden év más, a kör pedig hosszú, és teli van gyors kanyarral - ezért fontos elkapni a ritmust. A lassabb pályákon picit könnyebb a helyzet" - mondta Vettel.

Az autójában délelőtt romlott el az elektronika, és ettől károsodtak a hajtáslánc elemei is. Pedig délelőttre egy vadonatúj erőforrást kapott. "Reméljük, hogy a motor nem sérült meg. Azért nem köröztünk délután, hogy ellenőrizzük az állapotát" - közölte. "Valamikor úgyis szükségünk lesz egy újabb erőforrásra. A kérdés az, hogy hat elég-e, vagy még több kell. Minden a mai motortól függ. Elkerülhetetlen, hogy a szezon második felében büntetéseket kapjunk."

Sebastian Vettel gyakran küzd technikai problémával idén Forrás: Red Bull

A hajtáslánc hat fődarabjából mindegyikből csak ötöt lehet szabadon felhasználni az idény során. Aki túllépi a keretet valamelyik elemmel, az első alkalommal tíz rajthelyes büntetést kap, utána pedig újabb főelemenként rendre ötöt-ötöt. Aki viszont egy teljes hajtásláncból használja fel a hatodikat, annak a bokszutcából kell rajtolnia. A hetedik fődarabért ismét tíz rajthelyes büntetés jár.

Spában még megúszhatja Vettel

Rémi Taffin, a Renault mérnöke is szinte biztosra veszi, hogy a németre büntetés(ek) vár(nak) a közeljövőben a plusz alkatrészek miatt. Belgiumban viszont még megúszhatja ezt.

"Gyakorlatilag elromlott az egyik henger, amit a gyújtás meghibásodására vezettünk vissza" - mondta a pénteki problémáról. "Sajnos vissza kellett váltanunk egy régebbi motorra, de az rendben van, mert csak Budapesten használtuk."

"A kipufogó is megrepedt, tehát a kasztni eléggé túlmelegedett. Sok vezetéket és részegységet kell ellenőrizni, mielőtt újra beüzemelünk egy erőforrást. Elvileg rendben lesz ez a motor is a legközelebbi versenyére." Vettel autójában a kinetikus motorgenerátor is megsérült.

Sebastian Vettel (Red Bull) Forrás: Red Bull

Ricciardo megpróbál kitörni a középmezőnyből

A másik Red Bullt vezető Daniel Ricciardo a 8. helyen végzett a délutáni gyakorláson. "Tudtuk, hogy nehéz lesz kitörni a középmezőnyből. Láthattuk, hogy a Force India, a McLaren, és még mások is erősek. Holnap remélhetőleg gyorsabbak leszünk, és megelőzzük őket, de amúgy ez egy szokványos nap volt" - nyilatkozta.

Az ausztrál úgy véli, csapatának az segíthet, ha javul a pálya tapadása, vagy az időjárás megváltozik.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!