Vágólapra másolva!
Toto Wolff nyíltan elmondta a fiatal hollandnak, hogy nem tudnak versenyzőülést garantálni neki, ezért azt tanácsolta, hogy inkább szerződjön a Red Bullhoz. Verstappen jövőre már debütálhat a Toro Rossónál, de fiatal korát nem tartja veszélyeztető tényezőnek Helmut Marko.

Azt már korábban is tudni lehetett, hogy a Mercedes és a Red Bull egyaránt szívesen látta volna csapata tagjaként a nagyon tehetséges Max Verstappent, mielőtt a 16 éves holland leszerződött az energiaital-gyártó utánpótlásképző programjába. A Mercedest irányító Toto Wolff ugyanakkor elmondta, hogy ők lényegében lemondtak a versenyzőről, mert a közeljövőben nem tudtak volna helyet biztosítani az egykori F1-es pilóta, Jos Verstappen fiának.

"Többször találkoztunk Josszal és Maxszal. Max hatalmas tehetség, de nem tudtunk versenyzőülést ígérni neki nálunk a Forma-1-ben, ezért azt tanácsoltam, hogy fogadják el a Red Bull ajánlatát" - közölte Wolff a Bilddel.

Max Verstappen a Forma-3-as autójában Forrás: AFP

Nem jelent majd veszélyt

Verstappen jövőre már debütálhat a Forma-1-ben, a Toro Rosso tagjaként ő lesz minden idők legfiatalabb versenyzője a sportágban. Emiatt sokan aggódnak, de a Red Bull tanácsadója, Helmut Marko mindenkit nyugalomra int.

"17 éves lesz (Verstappen) az első versenyén, ami fiatal életkor, de nem hiszem, hogy veszélyt jelentene. Már bebizonyította, hogy képes használni a fejét. Elég sokat beszéltem már vele, és érezhető, hogy mennyire érett" - mondta a Forma-1 hivatalos oldalának. "A Toro Rosso közismert a fiatal pilóták képzéséről, ezért úgy gondolom, hogy jól felkészülten vág majd neki a szezonnak. Nem látunk kockázatot ebben."

Verstappen a BBC Radiónak azt mondta, hogy "nyugodt típus", és "kezelni tudja a helyzetet." Szerinte a gokartokról az F3-ra váltás nagyobb különbség volt, mint amekkora az F1-be kerülés lesz.

Nem félti őt a kétszeres világbajnok Emerson Fittipaldi sem. "Manapság az elektronikus segítséggel a fiatal, tehetséges pilóták kapásból nagyon gyorsak tudnak lenni. Tavaly lehetőségem nyílt egy modern Lotus vezetésére, és az autó balansza kiváló volt" - nyilatkozta a Globónak. "A versenyzők körül nagy a segítő csapat is. Jó barátságban vagyok Franz Tosttal (a Toro Rosso csapatfőnökével), aki olyanokkal dolgozott együtt, mint a Red Bullhoz kerülő (Sebastian) Vettel és (Daniel) Ricciardo, szóval megbízok benne."

A Toro Rosso azt tervezi, hogy a közeljövőben vezetési lehetőséget ad Verstappennek egy hároméves autóval - amellyel lehet külön teszteket végezni -, a szezon utolsó három nagydíján pedig valószínűleg bevetik a pénteki edzésnapokon.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő fekete dobozt a jobb oldali hasábban!