Vágólapra másolva!
Adrian Newey háttérbe vonulása után sem fogják senkivel betöltetni a pozíciót, az egyes részlegek főnökei együtt felelnek majd az autó fejlesztéséért. Christian Horner biztos benne, hogy az új felállással is sikeresek lehetnek.

A Red Bull június elején jelentette be, hogy bár több évvel meghosszabbították főtervezőjük, Adrian Newey szerződését, a neves szakember a jövőben jóval kisebb szerepet vállal a csapat Forma-1-es autójának fejlesztésében, és inkább a vállalat egyéb projektjeire összpontosít. Minden idők egyik legsikeresebb F1-es mérnöke azzal indokolta a döntését, hogy a szabályok manapság túlságosan megkötik a tervezők kezét, és így már nem okozott neki akkora örömöt a munkája. Bár látszólag lelkesen készül új feladataira, nem zárta ki, hogy a jövőben újra F1-es autókat fog tervezni.

Noha sokan arra számítanak, hogy a Red Bullnak óriási érvágás lesz Newey háttérbe vonulása, a csapatfőnök Christian Hornert nem aggasztja az év végétől életbe lévő új helyzet. Elmondta, a Red Bull még egy technikai igazgató kinevezését sem tervezi, aki Newey távollétében irányítaná a mérnöki gárda munkáját. Ehelyett hivatalosan továbbra is Newey marad a technikai főnök, napi szinten pedig az egyes részlegek vezetői közösen felelnek majd a munkáért.

"Nem fogunk technikai igazgatót kinevezni, mert nincs szükségünk rá" - jelentette ki Horner az Autosportnak. "Adrian továbbra is részt vesz majd a munkában, ő fogja kijelölni, milyen irányba haladjunk. Az új felállás pedig lehetőséget biztosít majd arra, hogy az Adrian alatt dolgozó embereink előrelépjenek, és több felelősséget vállaljanak."

Horner szerint a Red Bull továbbra is számíthat Newey segítségére Forrás: AFP

Nincs mitől tartaniuk

Horner elmondta, teljes mértékben megbízik a főtervező Rob Marshall, az aerofőnök Dan Fallows és a főmérnök Paul Monaghan képességeiben, és a Red Bull továbbra is "nagyon erős" technikai csoporttal rendelkezik majd. A csapatfőnök szerint az istállónak egyébként is volt rá ideje, hogy felkészüljön Newey szerepének megváltozására.

"Adrian soha nem titkolta, hogy eljön majd az idő, amikor kicsit háttérbe vonul" - mondta. "Most elérkezett ez az időpont, és már elő is készítettük azt a szerkezetet, amellyel alkalmazkodni fogunk a változáshoz. Adrian munkája persze továbbra is a hasznunkra válik majd, ezért mindenki számára ez lesz a legjobb megoldás."

Horner hangsúlyozta, hogy az elmúlt négy idényben világbajnok autókat tervező Newey nem fordít teljesen hátat az F1-es csapatnak. "Nagyszerű helyzetben vagyunk, hiszen Adrian nem fog teljesen eltűnni - ideje egy részét továbbra is a Forma-1-re fordítja majd" - nyilatkozta. "Ugyanakkor az Adrian mögött álló gárda is előreléphet, és megmutathatják, hogy mélységeiben is milyen erős a csapatunk."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő fekete dobozt a jobb oldali hasábban!