Vágólapra másolva!
Toto Wolff elismerte, hogy az idény elején rögzített csapaton belüli szabályok közül már nem mindegyikre lehet szükség, ezért újragondolják őket. Tisztázzák versenyzőikkel a Magyar Nagydíjon történteket.

Lewis Hamilton ellenszegült a Mercedes kérésének a Magyar Nagydíjon, és a rádión többször megismételt utasítás ellenére nem engedte el a lágyabb gumikon haladó, gyorsabb Nico Rosberget. Utóbb kiderült, hogy ezzel mentette meg a 3. helyet magának, ugyanis csapattársa még egyszer kiállt kereket cserélni, s a futam végén diktált tempójával megint utolérte Hamiltont, néhány tizedmásodperccel mögötte érve célba.

A Mercedesnél nem kritizálták nyilvánosan a britet az eset miatt, sőt, Niki Lauda szerint helyesen cselekedett, amikor megtagadta a kérést. A csapatot irányító Toto Wolff a Hungaroringen elismerte, hogy ideje felülvizsgálniuk az elveiket, mivel Rosberg és Hamilton párharca valószínűleg már nem veszélyezteti a Mercedes elsőségét a konstruktőri tabellán.

Rosberg a győzelmet bukhatta el amiatt, hogy a kritikus pillanatban nem sikerült Hamilton elé kerülnie Forrás: Farkas Péter (Origo)

"A szezon elejéhez képest másképp fest a helyzet. Több mint 170 pont az előnyünk a konstruktőri bajnokságban, így kicsit talán lazíthatunk a hozzáállásunkon, a versenyzők beleegyezésével" - mondta. "A szezon előrehaladtával nő a feszültség, és a versenyzőknek egyre nehezebb legyőzni a csapattársukat. Az idény elején könnyű lefektetni a szabályokat, de mostanra világossá vált, hogy a pilótáink a világbajnoki címért harcolnak."

"Lehet, hogy elértünk ahhoz a ponthoz, amikor a szezon elején alkalmazott elveink már nem működnek, hiszen egyik versenyzőnket sem kérhetjük arra, hogy a csapat érdekében áldozza fel a pozícióját, vagy ártson a saját esélyeinek."

Megbeszélik a történteket

A csapatnál korábban hangsúlyozták, hogy Rosberg és Hamilton addig csatázhat egymással a pályán, amíg nem ütköznek össze – márpedig ilyesmi eddig nem történt. Nemrég azt is kijelentették: nem engedik nekik, hogy egymáshoz képest lényegesen eltérő stratégiával teljesítsék a futamot, bár a Magyar Nagydíjon pont az ellenkezőjére került sor, Hamilton ugyanis kétszer, Rosberg háromszor járt a bokszban.

A német a 45. körben érte utol csapattársát, akinél az előző két körben 6-7 tizedmásodperccel gyorsabb volt, de az 56. körben megejtett harmadik bokszkiállásáig nem tudott elmenni mellette. Hamilton azt mondta, meglepte a Mercedes kérése, hogy engedje el Rosberget.

"Sokkolt, hogy a csapat ilyet kér tőlem annak érdekében, hogy javítsanak a pozícióján. Nem tudott elég közel kerülni hozzám, én pedig nem akartam lassítani miatta, hiszen akkor hátrányba kerültem volna Fernando (Alonsóhoz) és Daniel (Ricciardóhoz) képest. Kicsit furcsa kérés volt" - nyilatkozta.

A Mercedesnél házon belül tisztázni fogják az eseményeket az augusztus végi Belga Nagydíj előtt.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő fekete dobozt a jobb oldali hasábban!