Vágólapra másolva!
A hungaroringi Q1-ben búcsúzó finn rádión többször is megkérdezte a Ferrarit, hogy biztos jó döntés-e az időmérő első felvonásának végén a garázsban maradni. Fernando Alonsónak kellemes meglepetés az 5. rajthely, mivel szerinte egy simán alakuló időmérőn hátrébb végzett volna.

Fernando Alonso az 5. rajthelyről vághat neki a Magyar Nagydíjnak a Ferrarival, amit többször is a "fantasztikus" jelzővel illetett. "Az 5. hely sokkal jobb, mint amire számíthattunk. Ha (Lewis) Hamilton a pályán lett volna (a Q3-ban), és Felipe (Massa) is rendes kört futott volna, rosszabb lenne az eredményünk" - utalt Hamilton korai műszaki problémájára, illetve korábbi csapattársa balszerencséjére a forgalommal.

Alonsót négyen előzték meg, közülük ketten - Sebastian Vettel és Daniel Ricciardo - a Red Bullnál vezetnek, míg Valtteri Bottas a Williams tagja. A spanyol versenyző utóbbit szeretné mindenképp megelőzni, mert azzal sokat segítene a Ferrarinak abban, hogy visszaszerezze a bronzérmes pozíciót a Williamstől a csapatok pontversenyében.

"Pontokat kell szereznünk a csapatnak. Az előző versenyen elvesztettük a 3. helyet a konstruktőri bajnokságban a Williamsszel szemben, és holnap az egyik autójuk előlem, a másik pedig mögülem indul. Megpróbálom mindkettőt megelőzni a futamon" - mondta. "Az aszfaltcsík tisztább oldaláról rajtolhatunk, ami itt hagyományosan fontos, és egy jó rajttal remélhetőleg előrébb léphetünk néhány helyet. Szép esélyt kínálna, ha sikerülne a negyedikre vagy a harmadikra felkapaszkodni az első kör végére."

Alonso elégedett az 5. rajthellyel Forrás: Farkas Péter (Origo)

Räikkönen még pályára hajtott volna

Az időmérő egyik negatív meglepetése Kimi Räikkönenhez fűződött, aki nem jutott tovább a Q1-ből. Elvileg gond nélkül tovább kellett volna jutnia, de csapata spórolni akart a lágy gumikkal, és a közepes keveréken jegyzett idejénél végül jobbat futott a marussiás Jules Bianchi, kiejtve a finnt.

"Az volt a terv, hogy menjünk még egy etapot, de erre végül nem került sor. A csapat azt mondta, hogy 'rendben vagyunk, nem kell még egyszer kimennünk'" - közölte Räikkönen. "Bíznom kell a csapatban és a szakembereiben. Megkérdőjeleztem a döntésüket, de szembe nem mehettem vele."

"Többször is rákérdeztem (hogy pályára hajtsak-e még), de azt felelték, hogy nincs rá szükség" - magyarázta. "Forma-1-es csapatként, a Ferrarit képviselve nem szabad ilyen hibákat vétenünk. Egyikünk sem elsőéves zöldfülű."

Marco Mattiacci az időmérő után nem kommentelte a Ferrari döntését Forrás: Farkas Péter (Origo)

Vagdalkozni ugyanakkor nem szeretne. "Nem látom értelmét annak, hogy ordibáljak. Korábban hibáztam én is, és máskor is fogok" - tette hozzá. Bianchi egyébként úgy vélte, hogy a Ferrarit az tévesztette meg, hogy előzőleg hibázott a legjobb körében, így semmi sem utalt rá, hogy hirtelen nagyot javíthat az idején.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő fekete dobozt a jobb oldali hasábban!