Vágólapra másolva!
A McLaren és a Ferrari is szóba jöhet az idén kínlódó Lotus versenyzőjének leendő csapataként. Romain Grosjean a jövőbeli terveiről egyelőre csak annyit árult el, hogy versenyeket akar nyerni. Lehetőleg nagyon gyorsan.

Romain Grosjeannak jó oka van arra, hogy a csapattársával, Pastor Maldonadóval ellentétben egyelőre még nem hosszabbította meg a szerződését a Lotusszal. „Nyitottak a lehetőségeim a jövőre, meglátjuk, mi lesz a legjobb választás annak érdekében, hogy versenyeket nyerjek” – mondta a péntek délutáni szabadedzés után, ahol technikai gondok miatt sok időt veszített, és mindössze 14 kört tudott megtenni. Ennek megfelelően nem is vár nagy áttörést a Magyar Nagydíjon.

A Lotusnak az idén nem sikerült megismételni a tavalyi, többször is dobogót érő teljesítményét, és mindkét versenyzője a középmezőny végére esett vissza, Maldonadónak még pontot sem sikerült szereznie az idén, és Grosjeannak is mindössze nyolc pont jött össze, így a nyári szünet előtti utolsó futamhétvégén megkerülhetetlen téma volt, hogy marad-e, vagy új csapat után néz a következő szezonra.

Grosjean iránt több csapat érdeklődik Forrás: Lotus

Egyenes választ nem lehetett kiszedni belőle, de annyit elmondott, hogy a McLaren és a Ferrari is szóba jöhet, igaz, a Red Bullt firtató kérdésre már inkább nem mondott semmit. A lehetséges csapatok között azért még ott van a Lotus is: tárgyalt velük a maradásról, és elismerte, hogy a döntését befolyásolja majd, ha a a csapat - amint az már szinte biztos - új motorszállítóval vág neki a következő szezonnak, „de nem ez lesz a döntő szempont”.

Vannak jó évek és rossz évek

Romain Grosjean nem titkolta, hogy foglalkoztatja a jövője: „Valahol mindig ott van a gondolataimban. Versenyeket akarok nyerni a közeljövőben, és ezen dolgozunk.” Az Origo GPhíreknek azt mondta, sok jó élménye nem fűződött az idén a versenyzéshez, már csak azért sem, mert sokkal kevesebb pezsgőzésben volt része, mint a tavaly – a dobogón legalábbis semennyiben –, de biztató példaként említette Jenson Button borzalmas 2008-as szezonját a Hondával, amelyet végül egy világbajnoki év követett a Brawnnál.

„Vannak jó évek és rossz évek, ez része a karrierünknek, ezt el kell fogadnunk. Nem szabad túlságosan frusztrálttá válnunk, amikor nem mennek jól a dolgok, mert ha versenyt akarunk nyerni, és a mezőny elején akarunk harcolni, akkor leghátul is el kell elkezdeni dolgozni,”.

Arra a kérdésre, hogy jövőre a Lotus is képes lehet-e olyan autót építeni, mint a Brawn 2009-ben, Grosjean elismerte, hogy ez egyelőre nem tűnik valószínűnek, de hozzátette: „Abban biztos vagyok, hogy a csapat jobb lesz jövőre, mint az idén volt.”

Grosjean esetleges McLaren-es igazolását a legtöbbször azzal hozzák összefüggésbe, hogy jó barátja és volt főnöke, Eric Boullier a idei évtől a McLarennél lát el hasonló feladatokat. „Eric és én még mindig jó barátok vagyunk, ez nem titok, és amikor csak összefutunk a paddockban, mindig elbeszélgetünk, de nem ettől lesz helyem a McLarennél. A barátság egy dolog, az üzlet teljesen más” – mutatott rá a lényegre Grosjean.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!